Казна 200 евра: Во оваа земја е забрането да се вози во зимска јакна


Во една земја од Европската Унија е забрането да се вози во зимска јакна.

Во Шпанија е забрането да се вози во зимска јакна. Можеби звучи лудо, но оваа казна е заснована на вистински факти.

Првата и најважна работа е зимската јакна да го задржува возачот додека вози, ограничувајќи ги движењата и спречувајќи оптимална реакција во итни ситуации. Се подразбира дека истото важи и за ракавиците, а во Шпанија ќе бидете казнети ако возите со шал околу вратот.

И казната не е мала. За овој прекршок возачот ќе плати казна од 200 евра.

Минатата година германскиот ADAC објави дека зимската јакна за време на возењето резултира со уште еден проблем и тоа важи за возачот, но и за сите патници кои користат појас.

Дебелата јакна го оневозможува оптимално затегнување на ременот, кој при удар може да се лизне подолу преку стомакот и да предизвика повреди на меките ткива, како што се цревата, црниот дроб или слезината, па дури и да доведе до внатрешно крварење.