Капата што ја носеше Наполеон достигна 1,9 милиони евра на аукција во Париз

Црната шапка од две рогови е една од 20-те преостанати што некогаш му припаѓале на францускиот император, кој славно ги носеше странично


 

Дворогата капа што ја носел Наполеон Бонапарта за време на неговото владеење како француски император достигна рекордни 1,932 милиони евра  на аукција во Париз.

Капата од дабров филц првично беше проценета на 600.000-800.000 евра. Постигнатата цена ја надмина 1,884 милиони евра платена за уште една капа на Наполеон во 2014 година, исто така продадена од аукциската куќа „Друо“, изјави портпаролот на компанијата.

Шапката е една од 20-те преостанати од 120 што се верува дека францускиот воен командант ги поседувал за време на неговиот живот.

Се смета дека продажната цена е зголемена поради возбудата околу објавувањето овој месец на биографскиот филм на Ридли Скот „Наполеон“ со Хоакин Феникс во главната улога.

Наполеон ги носеше капите настрана за да се осигури дека е различен на бојното поле – и на тој начин го создал еден од најпрепознатливите брендови во историјата, кој опстојува од неговата смрт пред повеќе од 200 години.

Точките беа поставени паралелно со неговите раменици, стил познат како „en bataille“, за разлика од поголемиот дел од неговите офицери, кои ги носеа своите под прав агол на рамениците.

Пјер Осенат, од аукциската куќа „Друо“, рече дека шапката се разликува по „кокада“ – група ленти со карактеристични бои што Наполеон наводно си ги додал во 1815 година кога патувал преку Медитеранот во Антиб од неговиот егзил на Елба, што доведе до привремено враќање на власт пред неговиот конечен пораз во Ватерло.

Повеќето од преостанатите наполеонски капи сѐ уште постојат се чуваат во музеи, а околу пет се во приватни колекции, рече Осенат.

Одличната состојба на шапката со две рогови се должи на тоа што останала во сопственост на истото семејство во текот на 19. век, потомци на мајсторот Жан-Луј Нојзиез кој работел во палатата на Наполеон, рече Осенат.

Осенат за француските медиуми пред аукцијата изјави: „Оваа капа беше забележлива од сите. Кога ја видоа во битка знаеја без сомнение дека е присутен Наполеон. Приватно, тој го имаше или на глава или во рака, понекогаш фрлајќи ја на земја. Тоа беше белег на царот“.

Шапката беше главна точка во продажбата на колекцијата на францускиот индустријалец полковник Пјер Бајон, кој почина минатата година.

Беше на аукција заедно со: ноќна кошула што ја носеше Наполеон на островот Света Елена, каде што беше прогонет за последен пат и каде што умре во 1821 година; сребрена чинија за вечера украдена од неговата кочија по неговиот пораз во Ватерло во 1815 година; и футрола од махагони, со добро сочувана сребрена четка за заби, жилети, ножици и други предмети што ги користел, кои достигнаа цена од 60.000 евра. Други предмети во продажбата вклучуваат огнено оружје, мечови и монети.

Во 2014 година, јужнокорејски купувач плати нешто помалку од 1,9 милиони евра за дворогата шапка што Наполеон ја носеше за време на битката кај Маренго во 1800 година. Предметот беше ставен на продажба од кралското семејство на Монако заедно со стотици други артефакти.