Кандован е неверојатно село сместено на планинското крило на Султан Даги, планината Сабалан, лоцирано во северозападен Иран. Селото Кандован е познато по својата прекрасна карпеста архитектура која е резултат на вулкански активности и рачно врежани градби. Жителите, во основа, ја издлабиле секоја просторија од куќите во карпите како кујни, ходници, па дури и камени рамки за да направат прозорци за собите, а подоцна и да ги украсуваат со шарени стакла. Селото Кандован е единственото пештерско село кое сè уште се користи денес.

 

Kandovan Village
 Селото Кандован има студена и долга зима, што го прави  безбедно засолниште од топлото и студеното време, како и од инвазијата на непријателот. Општо земено, повеќето од овие куќи имаат два ката, а во некои случаи, три, па дури и четири ката кои не се поврзани едни со други однатре. Руралните луѓе си создале куќи, магацини и  работилницата во рамките на овие карпи. Повеќекатните куќи и скалите обично се наменети за поврзување на секој кат со друг. Во селото исто така има јавни објекти од бања, училиште, воденица до џамија.
Kandovan Village

Има уште две карпести села со слични структури во турска Кападокија и во американските живеалишта Маниту Клиф во Колорадо. Сепак, овие две карпести села повеќе не се корисни за живеење и го прават Кандован како единствено населено карпесто село во светот. Географските студии покажуваат дека староста на карпите се движи од 700 до 1500 години.

 

Kandovan Village
visitiran

Селото Кандован ги има сите објекти од јавна бања, училиште, воденица и џамија

 

Kandovan Village
 
Kandovan Village

 

Kandovan Village
Kandovan Village

 

Kandovan Village