Канада направи исклучок. Дозволи Ербас да набавува титаниум од Русија


Канада ја одобри употребата на титаниум од руско потекло за европскиот производител на авиони Ербас, ослободувајќи го рускиот добавувач од санкции по предупредувањето за можни страшни последици за западниот воздушен простор. Одлуката на Отава ќе овозможи флексибилност на Ербас во производството на авиони во канадските фабрики и ќе ги ублажи стравувањата од проблеми со увозот.

Производителите на авиони со години купуваат титаниум од руската државна компанија VSMPO-AVISMA. „Ербас е свесен дека канадската влада воведе санкции кон ВСМПО, па ја доби потребната дозвола за операциите на Ербас да бидат во согласност со соодветните санкции“, одговори канадската филијала на Ербас на барањето на Ројтерс.

„Нашите санкции не треба да предизвикаат толку голема штета“
Тие не дадоа детали за дозволата или колку долго ќе остане во сила. Канадската влада не одговори на барањето на Ројтерс за коментар. Увозот на руски титаниум не подлежи на западни санкции. Канада сè уште го забрани увозот, вклучувајќи го и рускиот добавувач во февруари на списокот на компании на кои им е забрането да соработуваат поради наводните врски со рускиот воено-индустриски комплекс.

Во Ербас, пак, предупредуваат дека забраната ќе им наштети на оние кои ќе ја воведат, додека Русија тешко би ја почувствувала бидејќи титаниумот сочинува само мал дел од рускиот извоз. Забраната ќе предизвика „огромна“ штета на западниот воздушен простор, нагласија тие.

Нашите санкции не треба да предизвикаат толкава штета што на крајот ние што ги воведовме ќе бидеме оние што ќе загубиме“, изјави за Ројтерс извор директно запознаен со канадската политика. Во меѓувреме, европскиот производител на авиони вети дека ќе ја забрза потрагата по други добавувачи. Норвешката Norsk Titanium во вторникот објави дека склучила нов договор за снабдување со Ербас.