Камерниот оркестар на МMM со флејтиската Бугдана Бушевска на „Охридско лето“


Своевидна традиција на Фестивалот „Охридско лето“ се настапите на уметниците од Музичката младина на Македонија. Секое фестивалско издание тие се дел од програмата, со секогаш свежи и нови содржини. Така е и овојпат, за нивниот вечерашен настап е резервирана сцената на Катедралната црква „Света Софија“., со настапот на Камерниот оркестар на Музичката младина на Македонија и уметникот Богдана Бушевска на флејта.

Камерниот оркестар на Музичката младина на Македонија постои 35 години и е основан како прв сегмент на Летниот музички камп на МММ во Охрид во 1986 година. Повеќе од 400 млади музичари биле дел од овој уникатен состав, а диригенти и уметнички раководители на оркестарот биле Ф. Муратовски, Г. Коруновски, С. Николовски-Ѓумар, В. Николовски-Ѓумар, М. Спасов, Б. Цанев, А. Ремерајт, Б. Чадловска, О. Кондратенко, Миша Кац, Џанлука Мартиненги, Елена Митревска… Како признание за постигнатите резултати во 1995 оркестарот беше поканет и одржа концерт во Будимпешта по повод 50-годишнината од основањето на Светската Федерација на музичка младина. Веќе 35 години завршниот концерт на летната сесија на оркестарот е дел од програмата на фестивалот „Охридско лето“, а во последните 14 години и на фестивалите „Скопско лето“ и „Битолско лето“. Од 2018 година оркестарот го носи името на македонскиот диригент Саша Николовски-Ѓумар.

Како солист заедно со Камерниот оркестар вечерва чќе настапи флејтиската Богдана Бушевска. Бушевска своето музичко образование го започнува во музичкото училиште „Тодор Скаловски-Тетоец“ во Тетово, а дипломира на ФМУ- Скопје во класата на проф. Страшо Темков. Во 2019 година се сели во Париз откако добива стипендија за високата школа за музика „Алфред Корто“ каде студира под менторство на проф. Михи Ким. Во 2020 година, покрај студиите на споменатата академија, започнува специјализирани студии за пиколо во класата на Ан-Софи Невес на Конзерваториумот „Моцарт“. Учествува на бројни државни и интернационални натпревари каде освојува повеќе награди и признанија. Во 2017 година по успешно положената аудиција станува редовен надворешен соработник во групата флејти на Македонската филхармонија. Истата година настапува и како солист со филхармонијата, а две години по ред е солист на ансамблот „Орфеј“ во Бугарија. Во 2018 година Бушевска е македонски претставник во Финалето на Европскиот натпревар за класична музика на кој се натпреваруваат музичари од 17 Европски земји. Настапува на фестивалите Скопско и Охридско лето, на фестивалот „Златна лира“ и на јубилејните концерти посветени на македонските композитори (Ристо Аврамовски, Томе Манчев, Стојан Стојков). Пет години членува во квартетот флејти „Аулос“, а во 2020 настапува на гала концерт на Руската амбасада во Франција.

Концертот ќе го води маестро Борјан Цанев, диригнет, добитник на македонското признание Виртуози за „Најдобар музички изведувач во 2013 година“ Цанев се смета за еден од најпрефинетите музичари во С. Македонија. Од 1999 година е постојан диригент на Македонската филхармонија и на чело на овој оркестар постигнува забележителни резултати во својата земја и во странство. Дипломира на Факултетот за музичка уметност во Скопје, а магистрира на

Државната музичка академија во Софија. Веднаш потоа, Цанев специјализира диригирање на Кралскиот музички колеџ во Лондон, каде што работи со реномираните диригенти: сер Сајмон Ратл, Даниеле Гати, Јанош Фурст и Сер Колин Дејвис. Во наредните години маестро Цанев остварува многубројни концерти со Македонската филхармонија, како и со нејзиниот Камерен оркестар во Македонија и во странство. Од 2002 година до денес е професор на Факултетот за музичка уметност во Скопје. Неговото успешно деби со Софиската филхармонија во 2004 година му носи постојани ангажмани со овој виден оркестар, а во 2006 година е назначен и за негов постојан гостин-диригент. Покрај горе споменатите, Цанев диригирал и со Црногорскиот симфониски оркестар, Филхармонијата на Арад, Симфонискиот оркестар „Вагнер“ од Токио, Симфонискиот оркестар на Војводина, „Синфониета“ – Софија, Хрватскиот камерен оркестар, Задарскиот камерен оркестар, Камерниот оркестар на Музичката младина на Македонија, со ансамблот за современа музика „Алеа“ и др. Настапувал со светски реномирани солисти, меѓу кои: Иво Погорелиќ, Дејвид Герет, Јоханес Мозер, Штефан Дор, Готје Капусон, Симон Трпчески, Ана Дурловски, Благој Нацоски и многу други. Диригирал на сите реномирани фестивали во Македонија, како и на многу фестивали во странство. Борјан Цанев како диригент се појавува во: САД, Англија, Јапонија, Италија, Франција, Чешка, Полска, Хрватска, Србија, Бугарија, Црна Гора, Турција, Романија, Босна и Херцеговина, Казахстан, а има направено снимки за Македонската радио-телевизија, за Бугарското национално радио, како и за „F.A.M.E’S“ Македонија. Во 2010 година, Сојузот на композиторите на Македонија му ја додели наградата „Георги Божиков“ за најдобра изведба на дело од македонски композитор. Во 2015 година ја предводи Македонската филхармонија на првото гостување на оркестарот во САД, вклучувајќи два концерта во Њујорк, во „Карнеги хол“ и во Музичкиот центар „Кауфман“.