Калифорнија покренува истрага против „Фејсбук“

Калифорнија го истражува обелоденувањето на информациите за корисниците на Фејсбук на Кембриџ Аналитика и други партнери, открија властите во САД.
Властите во Калифорнија бараат една од најголемите социјални мрежи да одговори на судската покана.
Откривањето на истрагата е најновата лоша вест за Фејсбук, кои веќе се под истрага во 47 американски држави.
Некои држави, особено Њујорк и Небраска, изразија загриженост дека Фејсбук и други големи технолошки компании, со објавување на податоци за потрошувачите, ги изложуваат на потенцијални кражби на податоци и зголемени цени на рекламирање.
Фејсбук засега не ги коментираше обвинувањата.