Какви инфекции демнат во базените: Како да ги заштите очите, стомакот и гениталиите


Останете здрави и заштитете се додека пливате во базен.

Топлината и влажноста што преовладуваат во базените, како и хлорот што се користи за хигиена, носат и различни здравствени ризици. За почеток, иритациите на очите се вообичаени, но и некои инфекции се шират. Често може да се појави конјунктивитис и оштетување на рожницата. Симптомите вклучуваат црвенило, солзење, заматен вид.

Иритацијата е предизвикана од супстанции што се користат за дезинфекција на водата, како и супстанции како што се сапун, шампон или масло за сончање, кои сето тоа може да се меша во вода. Колку е поголем бројот на луѓе во базенот, толку е поголем ризикот од контаминација на водата.

Инфекциите на дигестивниот систем може да бидат предизвикани и од водечки инфекции предизвикани од водата и базените. Бактерии и вируси како ротавирус, аденовирус, салмонела, вирус на хепатитис А, ентеровирус, E. coli може да се шират во водата во базенот. Инфекциите обично се шират со голтање вода од базенот и предизвикуваат симптоми како што се болки во стомакот, гадење, повраќање и дијареа.

Една од инфекциите кои имаат најголем ризик да се пренесат од лошо исчистените базени со многу луѓе, особено ако им се дозволи влез без туширање, се инфекциите на уринарниот тракт и гениталните органи. Симптомите вклучуваат печење за време на мокрењето, често мокрење, чешање, исцедок и црвенило во вагиналната област.

Доколку базените не се доволно чисти, капачите може да добијат разни бактериски и габични инфекции, како на кожата, така и на косата и ноктите. Инфекцијата на надворешниот ушен канал може да се пренесе и во базенот, а симптомите се силна болка во увото, исцедок од увото, чешање и оштетен слух. Можен е и синузитис, а симптомите се назална конгестија и главоболка.

За да се заштитите од наведените инфекции, пливајте во тестирани базени, каде што водата редовно се дезинфицира. Никогаш не влегувајте во базен кога имате треска или дијареа. Не влегувајте во базенот со чевли или влечки кои се носат надвор, а пред да влезете во базен, стапалата треба да се дезинфицираат со натопување во антисептичка вода.

Задолжително туширајте се пред да влезете и по излегувањето од базенот. Добро би било базените за деца и возрасни да се одвојат, а најмалите на секој начин да се спречат да вршат нужда во базените. Деца под 1 година не смеат да влезат во базенот.

Заштитете ги очите од инфекции со носење очила и маски, задолжително извадете ги контактните леќи. Чепчињата за уши треба да се користат против инфекции на увото, а доколку имате гребнатини или исеченици на кожата, треба да се исчистат со сапун и вода по пливањето. Во случај на какви било заболувања на кожата, консултирајте се со вашиот лекар дали хлорираната вода може да ви наштети.

Внимавајте да не ја голтнете водата во базенот, а за да спречите габични инфекции, не седете во влажен костим за капење и често менувајте ја долната облека.