Како вештачката интелигенција ги преобликува изборите ширум светот?


Дали некогаш сте виделе длабок фејк? Уште поважно, дали можете да ја забележите разликата помеѓу слики, аудио клипови и видеа генерирани со вештачка интелигенција и вистинската работа?

Додека повеќе од две милијарди гласачи во 50 земји се подготвуваат за национални избори во 2024 година, тоа прашање – и способноста на толку длабоки фалсификати да ги искриват одлуките на потенцијалните гласачи на гласачките места – никогаш не биле покритични. Конкретен случај: во последниве месеци, луѓето сè повеќе ги означуваат наводните длабоки лажни слики, аудио и видеа напојувани со вештачка интелигенција на X (поранешен Твитер).

ПОЛИТИКО реши да ве стави на тест. Користејќи Midjourney, истражувачка лабораторија за вештачка интелигенција чија технологија може да создаде реални слики врз основа на некој што едноставно пишува предлози на онлајн платформата на компанијата, ПОЛИТИКО собра серија реални слики – и оние генерирани од вештачка интелигенција. Повторените глобални испитувања покажаа дека, во просек, луѓето можат да откријат дигитални фалсификати во споредба со легитимните слики околу 60 отсто од времето.

Иако технологијата сè уште е во развој, способноста на секој – вклучително и новинарите на ПОЛИТИКО – да создаваат такви реални слики со неколку кликања на тастатурата ги загрижува политичарите, креаторите на политики и експертите за дезинформации. Ако вештачката интелигенција стави таква моќ во рацете на некој што има лаптоп, интернет конекција и 50 долари за пристап до овие моќни алатки, таквата длабока лажна политичка содржина може да ги преплави доводите на социјалните мрежи на луѓето во месеците што следат.

Од потенцијалните длабоко лажните закани оваа година, експертите за сајбер безбедност и дезинформации најмногу се загрижени за аудиото. Досега, речиси сите спорни слики генерирани со вештачка интелигенција беа разоткриени за неколку часа, најмногу поради моќта на социјалните мрежи брзо да ги собираат грешките на овие фотографии кои честопати се инаку незабележливи. Големите технолошки компании и независните проверувачи на факти, исто така, имаат приоритет на наоѓање и отстранување на такви штетни политички мотивирани лаги.

Но, аудио клиповите напојувани со вештачка интелигенција кои неуспешно беа искористени за да се извалка лидерот на британската лабуристичка партија Кир Стармер – остануваат непозната територија. Исклучувањето помеѓу она што луѓето го слушаат и она што го гледаат често може да ги измами поединците да веруваат дека запаливиот длабок лажен аудио клип е легитимен.

За да ја тестира таа теорија, ПОЛИТИКО користеше достапни технологии – кои чинат вкупно помалку од 50 долари  – за да види колку е лесно да се генерира длабоко лажен аудио клип. Првично, требаше да клонираме вистински политичари. Но, бидејќи таквите невистини се и правно сомнителни и претставуваат директна закана за овогодинешниот изборен циклус, решивме наместо тоа да ги имитираме гласовите на новинарите на ПОЛИТИКО.Можете сами да процените дали овие клипови генерирани со вештачка интелигенција се доволно добри за да ве измамат.

Следната граница на AI deepfakes е видеото – особено содржината што може да комуницира со луѓето во реално време. А, кога станува збор за политички мотивирани фотографии со вештачка интелигенција, канцеларискиот блок од советската ера во близина на германско-полската граница стана нулта основа за да се демонстрира како таа технологија се развива.

Таму, меѓу група активисти познати како Група за сингуларност, истражувачите создадоа тековна онлајн видео дебата во реално време помеѓу Џо Бајден напојуван со вештачка интелигенција и Доналд Трамп генериран од вештачка интелигенција. Проектот, кој трае речиси девет месеци, користи таканаречена технологија со отворен код или модели на вештачка интелигенција што се слободно достапни за јавноста. Тоа овозможува на секој да напише прашање во дебата – преку услугата за стриминг Twitch во сопственост на Амазон – а потоа се активираат ботови Бајден/Трамп, пресметуваат одговор преку системите за вештачка интелигенција на Singularity и ги кажуваат имитирајќи ги гласовите и сликите на политичарите.

„Deepfakes е вистинска грижа“, рече Рис Лејсен, еден од активистите зад проектот кој – што е најважно – е означен како пародија на Twitch. „Сакавме да се фокусираме на политичарите за да ги натераме луѓето да забележат.

ПОЛИТИКО им постави повеќе прашања за дебата од реалниот свет на лажниот Бајден и Трамп. Повеќето беа или премногу жестоки или преполни со вулгарности за да се објават – не е изненадувачки, со оглед на тоа што овој систем за вештачка интелигенција е обучен на случајни луѓе кои му поставуваат прашања на Интернет речиси една година. Дали технологијата е совршена? Дефинитивно не. Но, тоа е слика за тоа каде се движат работите.