Како се создаваше висока мода- модните скици на Лагерфелд се следни за продавање на аукција во Париз

Sotheby’s ќе понуди 180 цртежи кои се протегаат од доцните 1960-ти до 2018 година на аукција темпирана да се совпадне со Неделата на мода во Париз


Франција– За четвртиот дел од аукцијата на 6 јули во Сотби во Париз на имотот на починатиот легендарен дизајнер Карл Лагерфелд,  на ред се неговите цртежи.

На претходните аукции во Монако, Париз и Келн, Германија, аукциската куќа ја продаваше неговата колекција на исклучителен мебел, ликовна уметност, колекционерски предмети, сувенири од Choupette и лични предмети кои се движеа од постелнина за домаќинство до јакни од костуми .

Овојпат, Sotheby’s ќе понуди 180 цртежи кои се протегаат од доцните 1960-ти до 2018 година на аукција темпирана да се совпадне со Неделата на мода во Париз.

Како дел од неговите лични документи чувани во неговите станови во Париз на улицата Сент Пер и Кеј Волтер, овие илустрации „уникатно ја повторуваат историјата на модата и вкусот како што ги гледа еден од нејзините главни играчи, поттикнат од безграничната инвентивност и виртуозност“, изјави Пјер Мотес,  потпретседател на Сотби за Франција.

Остриот и самоуверен преглед со црно мастило и користењето на боите – акварели, моливи, маркери или дури и шминка – се препознатливите знаци на овој плоден и доживотен мајстор на четката и моливот.

Неговите модни скици ќе се гордеат со своето место, бидејќи служеа како главен медиум за неговите дизајни за Chloé, Fendi и Chanel.

Еден од главните моменти ќе биде збир од 24 скици од 1969 година, собрани заедно со три исечоци од печатот на дизајнерот и колажи од неговите инспирации. Проценети меѓу 3.000 и 5.000 евра, тие без сомнение ќе генерираат интензивно наддавање, бидејќи интересот за покојниот дизајнер не покажува знаци на намалување.

На првата продажба во Монако минатиот декември, модните скици вклучуваа „Les trois muses Inès, Anna et Vicky“, кои беа продадени за 203.200 евра и три тетратки со „scrapbook“ од средината на 80-тите за кои беа заработени 152.400 евра.

Француската продажба, одржана на крајот на 2021 година, достигна 18,2 милиони евра, што е приближно четири пати повеќе од проценката пред аукцијата, според Sotheby’s.

На една од продажбите во Париз беа поставени два светски рекорди: црна торба со крокодил Шанел од 2010 година што Лагерфелд ја носеше преку ден достигна цена од 94.500 евра, а делото на Мартин Шекели „Miroir Soleil Noir“ од 2007 година беше продадено за 375.500 евра.