Како познат француски готвач го преуреди ресторанот во ковид безбеден
Францускиот суперготвач Ален Дукас користи систем за вентилација, сличен на оние во болниците, за повторно да го отвори еден од неговите париски ресторани.
Дукас, чии ресторани имаат 17 ѕвезди на „Мишелин“ – најмногу од кој било готвач во светот – инсталира софистициран систем во неговиот историски ресторан „Алар“ во областа Сен Жермен де Пре во француската престолнина, за да може да го отвори подоцна овој месец.
На француските ресторани им е дозволено да служат на нивните тераси веќе 10 дена, но строгите правила за социјално растојание значат дека ентериерите остануваат надвор од одредбите.
Гостите во париските бистроа и кафулиња традиционално седат речиси лакт до лакт на мали маси – кошмар за рестораните на кои им беше кажано дека масите сега мора да биде најмалку еден метар оддалечени.
„Ниту еден ресторан не може да преживее со само половина од своите клиенти“, рече Дукас за АФП, додека го покажуваше својот систем за филтрирање на воздухот во „Алар“, чии маси.
Големите „чорапи“ од бел воздух украсени со цртежи на богови и божици на ветрот висат над секоја маса од надземните цевки за вентилација, нежно туркајќи го застојаниот воздух.
И на клиентите ќе им се понудат и тркалезни транспарентни „сепаратори“ што ќе бидат поставени на нивната маса за дополнителна безбедност кога француските ресторани треба да бидат целосно отворени на 22 јуни.
Францускиот суперготвач Ален Дукас во неговиот ресторан „Алар“ во Париз опремен со антиковид систем за филтрирање
Дукас рече дека неговиот прототип „ќе им даде дополнителна безбедност на клиентите во затворени простори“ и е можно решение за преполнетите бистроа кои би можеле да изгубат половина од нивните маси ако строго се применуваат дистанца за правила.
Дукас инсистираше на тоа дека системот не ја расипува атмосферата на ресторанот од 1930-тите, со своите црвени кадифени цоклиња и тапети од тоа време.
„Ние го зачувавме духот на местото“. Ја сакам идејата за соодветна модерност што ја внесовме во ДНК на овој ресторан од 1930-тите години. Дури и ако Ковид-19 исчезне, јас ќе го задржам овој дизајн“, вели Дукас.
Готвачот рече дека сака да „покаже дека е можно да се прават работите поинаку и не само пасивно да се прифаќаат (ограничувањата наметнати од вирусот), туку и активно да се работи со нив“.
Дизајнерот Патрик Жуин, чии трудови се изложени во МОМА во Њујорк, како и во центарот во „Помпиду центарот“ во Париз, рече дека разговарал со научниците и вирусолозите пред да го направи воздушниот систем.
Жуин рече дека нормалните системи за климатизација во ресторанот работат многу брзо, што иронично може да помогне во концентрирањето на вирусот. Затоа, тој мораше да излезе со начин за намалување на брзината додека „менува повеќе воздух“.
„Го земаме воздухот однадвор и го пренесуваме преку филтер што го прави апсолутно чист. Внесуваме студен чист воздух над секоја маса со многу мала брзина”.
Жуин одби да каже колку чини системот, но инсистираше на тоа дека не е скап. „Рестораните ќе можат да си го дозволат тоа“, рече тој. (АФП)