Како мириса совршениот парфем: Марк Џејкобс ја има формулата за Perfect

САД– Ритуалот на нанесување парфем може да биде воздигнувачки, мотивирачки и утешителен. Исто така, тоа е одличен начин да размислите за тоа како сакате да се изразите и компонирате – дури и кога никој друг не е во близина. Внесете: Perfect, Совршен, новиот есенски мирис од Марк Џејкобс, кој доаѓа со навремена порака за оптимизам и самоприфаќање од самиот Џејкобс.

Преку видео разговор, дизајнерот го објаснува процесот на создавање на новиот мирис. „Сè започнува со име“, вели Џејкобс. „Кога пред околу две години ме замолија да пронајдам име за мирис, јас го избрав Совршен. Потоа почнав да ја раскажувам приказната за тоа што ми значеше тој збор “.

Името не излезе само од воздух. Модниот дизајнер и магнат за убавина и мирис го има тетовирано зборот „совршен“ на неговиот внатрешен зглоб веќе 15 години, вели тој. „Тоа е само потсетник и не станува збор за совршенство, бидејќи никогаш не го разбирате како што треба.“ Неговата верзија на совршенство не е да се стремиме кон идеалот, туку да прифатиме себе си во секој момент. Иако со години се создаваше, чувството за овој нов мирис е она што е потребно во овој невиден нов свет.

Џејкобс објаснува: „Доаѓа од ова учење “кое вели : Јас сум совршено суштество во совршен свет каде што сè што се случува ми носи полза. Она што го апсорбирав од таа лекција беше дека ќе направам грешки, но ќе се сакам себеси. Но, без оглед какви се, сите се совршени. Јас сум совршен каков што сум во овој момент “.

Оставете му на дизајнерот да започне со визуелната компонента на мирисот наместо со самиот мирис. После инспирацијата, следува шишето: Шишето, кое изгледа скоро како платонски идеал за мирис – елегантно стакло со закривени рабови – се спојува со капаче кои изгледа како модни парчиња Монопол. Има еден лак, висока потпетица, среќно домино и сјаен ѕвезден балон, за да именувам неколку. Тоа е јасна игра на необичниот контраст помеѓу сериозни, еклектични и дамски елементи – потпис на работата на Џејкобс.

Со готово име и шише, време беше да се создаде мирис што одговара на неговата визија. „Отидов кај парфимерот [Домитил Михалон-Бертие од ИФФ] и реков„ Со што би ја наполниле мојата фантазија? “Некако дојдовме до мирис за кој чувствувавме дека ќе излезе од тоа шише и ќе биде дел од таа приказна.“

Па, како мириса совршенството? Руменило-розовиот мирис мириса на нешто што ќе го најдете најкул, најхаризматичен пријател – и тој со задоволство ќе го сподели со вас. Малку е пософистициран од вашиот просечен овошен цветник, бидејќи се суши до прашкаст, кремаст мирис.

Не очекувајте да слушнете дека Совршен е само за еден тип на личност, пол или естетика. Џејкобс изразува фрустрација со идејата дека мирис е препишан на одредена стереотипна жена како што е Femme Fatale или Bohemian Free Spirit. „Совршен не е за една личност, тоа е како аспект на многу луѓе“, објаснува тој. „Таа идеја е стара. Тоа е досадно. И не ги вклучува сите “.

Парфемот е претставен со растечкиот супермодел, Лила Мос, заедно со придружната група од 42 лица, кои беа избрани преку отворен повик за кастинг на социјалните мрежи. „Сакавме да слушнеме од различни луѓе што им значеше зборот совршен. Само што се поврзав со одредена група на луѓе. Секој донесе нешто многу уникатно за тоа. Некои беа многу трогателни, веројатно затоа што многу тесно поврзав некои искуства што ги споделија луѓето со тоа како дојдоа до нивната дефиниција за совршен “.