Како корона вирусот ќе ја обликува иднината

Доколку растечката појава на корона вирусот стане трајна пандемија, тоа би можело да ги забрза фундаменталните промени во економијата, политиката и работното место.

Големата слика: Вистински глобална инфекција на заразни болести како КОВИД-19 може да биде исто толку трансформативна за иднината, како глобална војна или економска депресија.

Влијанијата на поголемите пандемии можат да се почувствуваат подалеку од бројот на жртвите.

 • Црната смрт, која уби дури една третина од населението во Европа во текот на 14. век, доведе до сериозен недостиг на работна сила. Како резултат на повисоките плати, таа помогна да еродира феудализмот и ја охрабри иновацијата на технологии за заштеда на трудот.
 • Избувнувањето на САРС во 2003 година помогна да скокне секторот за електронска трговија во Кина.

На што да внимавате: Колку ќе бидат трајни промените создадени од КОВИД-19, зависи од степенот на ширење на вирусот и неговата крајна сериозност. Ниту една од нив сè уште не може да се знае. Но, колку подолго трае избувнувањето, толку е поголема веројатноста дека одговорите ќе останат со нас.

 1. На далечина: Видео-конференциите и работата оддалеку ќе експлодираат додека се шири вирусот.
 • Според „Кентик“, глобален снабдувач на мрежни анализи, сообраќајот преку видео-конференции во Северна Америка и Азија е двојно зголемен од почетокот на избувнувањето.
 • Предводени од технолошки фирми како Твитер и Фејсбук, компаниите ги охрабруваат, па дури и бараат од своите вработени да работат од дома, и да го забават ширењето на болеста и да се подготват за најлошото доколку канцелариите мора да бидат затворени.
 • Многу експерти веруваат дека деловните лидери ќе видат дека централните канцеларии и состаноците лице-в-лице се помалку витални отколку што мислат. „Ќе видиме дека работата може да биде врзана за продуктивноста каде било, наместо да го поминуваме времето во канцеларија“, вели Питер Џексон, извршен директор на компанијата за дигитална соработка „Блуескајп“.
 1. Големото раздвојување: После туристичката индустрија, компаниите кои страдале најмногу од КОВИД-19 се оние во синџирите на снабдување кои се многу зависни од Кина.
 • Како резултат на тоа, корона вирусот веќе „предизвика преиспитување на централното потпирање во светот на Кина како нулта производ за производство“,напиша Питер Гудман во „Њујорк тајмс“.
 • Доколку епидемијата се влоши, „дефинитивно ќе видиме забрзано раздвојување на производството надвор од Кина“, рече Јан Бремер, претседател на Групацијата „Евроазија“. „Промените што можеа да се одложат до следната рецесија ќе се случат сега“.
 1. Лоши политики: Идеална реакција на глобален појава би била глобално унифициран одговор. Не обложувајте се на тоа.
 • Десничарските лидери во земји како Франција, Италија и Шпанија веќе ја искористија епидемијата со повици за засилување на границите. Како резултат, напиша Павел Зерка од Европскиот совет за надворешни односи, „популизмот би можел да цвета додека се шири корона вирусот“.
 • КОВИД-19 веќе се политизираше во САД Според една анкета преку Интернет, речиси 70 отсто од републиканците веруваат дека нацијата е подготвена за епидемијата, во споредба со само 35 отсто од демократите.
 • Додека Кина лошо го управуваше почетокот на избувнувањето, неодамна земјата се обидува да го претстави својот очигледен успех во ограничувањето на вирусот како триумф на својот автократски систем. Очекувајте тој аргумент да добие сила ако САД немаат добар одговорот.
 1. Побрза наука: Додека владите се мачат да одговорат на КОВИД-19, научниците прават најмногу за нови алатки за следење и потенцијално спротивставување на вирусот.
 • Брзите анализи на генетскиот изглед на вирусот во државата Вашингтон укажаа дека има избувнување пред да се потврдат првите официјални случаи кон крајот на јануари.
 • Научниците од универзитетот Стенфорд развија дијагностички тест за корона вирусот кој може да испорача тестови за дури 12 часа, многу побрзо од сегашните модели.

Заклучок:  Во годинава поминаа помалку од три месеци, но ние ја имаме секоја причина да веруваме дека КОВИД-19 ќе биде еден од најзначајните настани во оваа деценија – ако не и понатаму. (Аксиос)