Како Елон Маск продаде 10 милиони акции на „Тесла“ и ја зголеми сопственоста во компанијата


Во исто време додека продава акции на „Тесла“, Маск користи опции за купување дополнителни акции во компанијата

 

Извршниот директор на „Тесла“, Елон Маск, продаде огромен удел во неговата компанија во текот на изминатите неколку недели. А сепак тој поседува 564.000 акции повеќе отколку што имаше на почетокот на распродажбата, пишува Си-Ен-Ен.

Анализата на неговите поднесоци покажува дека Маск не се повлекува од својот имот во Тесла, и покрај неговото ветување дека ќе ја следи анкетата што ја испрати до неговите следбеници на Твитер, кои го повикаа да продаде 10 отсто од неговиот удел. Досега тој продаде 10,1 милиони акции – околу 7 милиони акции помалку од целта.
Тоа е затоа што во исто време тој продава акции, но исто така користи опции (термински договори – со одреден датум на доспевање, заб.) за купување дополнителни акции. И тој го прави тоа по поволна практична цена од 6,24 долари по акција, многу под 1 процент од моменталната цена на акцијата на Tesla (TSLA). Од анкетата на Маск на Твитер на 6 ноември, тој искористи опции за купување на 10,7 милиони акции на „Тесла“. Да биде јасно, тој би го направил тоа со или без анкетата – опциите требаше да истечат до август 2022 година ако не ги искористи.
„Тесла“ е подготвена да му додели на Маск уште повеќе опции, во очекување на претстојните финансиски резултати. Неговиот удел во компанијата е причината поради која Маск е најбогатиот човек на планетата.

Даноците, а не Твитер, е главната причина за продажбата

Секогаш кога ги користи опциите, тој станува предмет на голем удар на данокот на приход затоа што ги добил тие опции како негова примарна форма на компензација.


Тој должи околу 5 милијарди американски долари федерални даноци на доход за новите акции што ги купи од 8 ноември. Тој, исто така, веројатно ќе должи одреден износ на државни даноци. Според документите, Маск ги продаде акциите на „Тесла“ за да го покрие тој даночен удар.
Маск, исто така, планира да искористи дополнителни опции кои треба да истечат следната година. Тој сè уште има 12,2 милиони од оние опции кои наскоро ќе истечат, а кои сè уште не ги искористил.
Ако досегашната практика е некаква индикација, тој ќе продаде околу 5,3 милиони од тие новостекнати акции за да ја покрие својата даночна сметка. Но, тоа сепак ќе го остави со речиси 7 милиони акции повеќе отколку што има денес.
Маск ги задржува поголемиот дел од акциите што ги стекнува, наместо да ги продава сите, како што е познато дека прават другите извршни директори кога ги користат опциите, вклучително и Робин Денхолм, претседателката на одборот на „Тесла“.
Откако ќе заврши со овие опции кои наскоро ќе истечат, Маск ќе има 22,9 милиони опции помалку отколку што имаше на почетокот на овој процес. Но, тој сè уште ќе има 50,7 милиони други опции кои ќе му овозможат да купи толку дополнителни акции, иако по повисока цена од опциите што сега ги купува. Тој веројатно нема да ги искористи наскоро, бидејќи практично ниту еден од тие термински договори нема да истече до јануари 2028 година.

Уште повеќе опции

Бројот на опции што ги поседува Маск веројатно значително ќе порасне во наредната година.
Пакетот за плаќање на Маск беше дизајниран да му даде 12 различни блокови на опции откако компанијата ќе постигне одредени цели на финансиски перформанси и пазарна вредност. Со оглед на тоа што компанијата сега вреди 1 билион долари, целите на пазарната вредност се веќе остварени, така што се работи за постигнување на целите за приходи и профит.


На „Тесла“ веќе вкалкулира три дополнителни блокови од 8,4 милиони опции, одд кои секој наскоро ќе му бие достапен на Маск, за вкупно 25,3 милиони нови опции, повеќе отколку доволно да ги надополни оние со кои е во процес на вежбање. Во документите на компанијата се наведува дека е „веројатно“ наскоро да се постигнат потребните финансиски цели.
Аналитичарите се согласуваат. Маск би можел да се квалификува за еден блок од 8,4 милиони опции со резултатите од четвртиот квартал и уште две со резултатите од првиот квартал 2022 година, според едногласните прогнози на Вол Стрит. И ако проценките на аналитичарите се точни, тој би можел да добие дополнителни 8,4 милиони опции во вториот или третиот квартал од 2022 година и уште еден блок на почетокот на 2023 година.

Дополнителна продажба на акции

Маск продаде блок од 5,4 милиони акции на „Тесла“ кои претходно ги имаше во доверба во текот на три дена, кратко време по завршувањето на неговата анкета на Твитер.
Поголемиот дел од акциите продадени во тие трансакции веројатно се оние што ги поседувал од иницијалната јавна понуда на компанијата во 2010 година. Така, речиси сите 5,8 милијарди долари што ги добил за тие продажби веројатно се оценети како долгорочни капитални добивки, оданочени со пониска стапка од 20 отсто, а не со повисока даночна стапка што ќе ја плати при користењето на опциите.


За да ја постигне целта да продаде 10 отсто од акциите на Тесла што ги поседуваше до датумот на анкетата, можеби ќе треба да продаде уште околу 2 милиони акции за да ја покрие даночната сметка за неговите дополнителни 12 милиони опции.
Но, дури и да го стори тоа, со уште повеќе опции кои треба да му се појават, тој сепак веројатно ќе има поголем удел во „Тесла“ отколку кога го започна овој процес. (Си-Ен-Ен)