Како да се ослободите од мравките: Три ефикасни начини


Како што се зголемуваат температурите, мравките стануваат поактивни додека бараат храна. Потоа тие се размножуваат, што може да доведе до зголемување на нивниот број.

Пролетта е веднаш зад аголот, што значи дека деновите полека стануваат подолги, посветли и потопли. Иако ова е добра вест за нашите градини, потоплото време исто така значи дека мравките наскоро ќе бидат поактивни.

Мравките можат да предизвикаат многу проблеми во домовите, бидејќи влегуваат во шкафовите, храната, па дури и во фрижидерите.

Експертот за складирање Крис Хатон откри како хумано да ги отстраните штетниците од домовите.

1. Оцет
Оцетот е одлично средство за чистење и може да се користи за бигор и миење прозорци, а може да се користи и за одвраќање на штетници како што се мравките. Крис објасни како да се користи белиот оцет за да се одвратат мравките.

– Испрскајте раствор од еднакви делови оцет и вода околу влезните места, патеките од мравките и познатите области на наезда. Ова ги прекинува нивните миризливи патеки и ги одвраќа мравките да се вратат, открил тој.

2. Етерични масла
Одредени есенцијални масла, како што се маслата од пеперминт, чајно дрво и цитрус, „се природни репеленти на мравки“, рече Крис.

Наместо да користите чисти есенцијални масла, експертот предложил нивно мешање со вода. Едноставно измешајте неколку капки од овие масла со вода и испрскајте го растворот низ вашиот дом за да ги одвратите мравките.

Фокусирајте се на прскање на рамки на вратите, области околу вратите, прозорците и отворите каде што најверојатно ќе влезат мравки.

3. Цимет
Циметот се наоѓа во речиси секој кујнски шкаф и често се користи во печење и готвење. Но, дали знаевте дека може да се користи и за одбивање штетници? Посипувањето мелен цимет на или околу патеките на мравките може да ги наруши нивните мирисни патеки, што може да ги спречи да влезат во домовите. Тоа е безбеден и нетоксичен метод за одвраќање на мравките.