Како да ја вратите белината на чипканата долна облека?


Како да ја вратите белината со долна облека од тантела и што никогаш не треба да правите!

Белите алишта, особено ако се полни или имаат детали од чипка, многу брзо добиваат сивкаста нијанса. И колку и да се трудите да го измиете, нема помош. Не смее да се третира на високи температури, бидејќи синтетичките ткаенини не поднесуваат топла вода, а млаката или ладната вода не може да ја отстрани нечистотијата. И додека плескате со  едната дланка на другата дланка, градникот што го купивте пред само неколку месеци изгледа стар.

Што да направите, како да ја вратите белината на белите, чипкасти алишта? Експертите за чистење не препорачуваат користење на концентрати за белење купени во продавница, бидејќи тие ја уништуваат ткаенината. Според нив најдобро решение е да се измешаат трите состојки.

Специјалистот за хемиско чистење Викторија Митрохина откри едноставна формула која ќе ви помогне да ја освежите и вратите белината на чипканите градници и гаќички.

„На пример, за два градника, ќе ви требаат два литри вода, 100 грама концентриран водороден пероксид (од 25 до 30 проценти), 100 грама белило за алишта (на база на кислород) и 50 грама гел за белење. Измешајте сè и оставете ги алиштата да отстојат во топла вода неколку часа. Белата боја ќе се врати многу лесно“, објасни таа.