Како да го зајакнете имунитетот – овие намирници можат да ви помогнат


Еве кои намирници го зајакнуваат имунитетот во текот на зимата!

Никој не сака кога е болен, мора да одмора и да пие лекови. Настинките и грипот се најчести во текот на зимата, па затоа секогаш ни се достапни совети како да се справите со нив. Имунологот д-р Џена Макашаи открива неколку корисни совети кои ќе ни помогнат да останеме здрави во студените месеци. Првиот совет е прилично едноставен – јадете сезонска храна.

Докторката објаснува дека тоа е така затоа што растенијата се погодени од пократки денови и недостаток на светлина исто како нас, па затоа се побогати со хранливи материи.

“Нашата благосостојба е испреплетена со промените на годишните времиња. Како што се прилагодуваме на промените на температурата и дневната светлина, така се прилагодуваат и растенијата што ги јадеме. Затоа јас се трудам свесно да ја усогласам исхраната со годишните времиња”, докторката објаснува за „Пипл“.

Како што се намалува сончевата светлина, растенијата престануваат да создаваат храна и почнуваат да штедат енергија за да преживеат до пролет. Нивните фитохемикалии се повисоки, на пример, каротеноиди.

„Во моментов се фокусирам на сезонските производи како тиква и тиква, кои се богати со бета-каротен (растителен витамин А) и најдобро се апсорбираат со извор на маснотии“, додава таа.

Кога станува збор за витаминот Ц, имунологот советува храна која е богата со него. Ова ги вклучува капините, како и мандарини. Печурките се одлични и за имунитет, тие се преполни со бета-глукан кој ја зајакнува функцијата на имунитетот. Таа исто така советува кафето да го замените со билни чаеви за да бидете хидрирани, кои ни недостасуваат во зимските месеци.