Каде во Европа може легално да садите марихуана за лична употреба

Легализацијата на марихуаната е едно од прашањата за кое премиерот Зоран Заев вложува голема енергија, а и политички капитал, за да ја претстави пред граѓаните оваа идеја дека на тоа не треба да се посматра како на криминал. Кога вчера во Собранието, одговарајќи на пратеничко прашање, Заев рече со легализацијата и декриминализација на канабисот ќе може секој граѓанин за своја лична употреба да може да огледува одредена количина на марихуана – „две до три стебла“ – тоа на некој начин покажа дека премиерот не што не сака да се откаже од идејата, туку сака да го симне канабисот од столбот на сработ и криминалот во општеството. Дали ќе му успее е големо прашање, затоа што македонското општество е претежно конзервативно, а тоа се покажува и во јавната дебата што полека се отвора. Доколку го истурка овој свој проект тоа ќе биде голем либерален пробив во закоскеното јавно јавно мислење.

Многумина се прашуваат: каде можете да одгледувате канабис во Европа? Бројот на земјите е сѐ поголем, а исто така и во светот. Главен проблем во оние земји кои го декриминализираа одгледувањето канабис е што законите се нејасни и тешко се дефинираат. Ова е особено значајно во САД, каде дури 18 држави дозволуваат рекреативно или медицинско одгледување на канабис во домашни услови.

Наспроти декриминализацијата на одгледувањето на канабис за лична употреба продавањето марихуана е нелегално низ цела Европа. Каде е легално дозволено во Европа да се одгледува канабис?

Холандија: И покрај тоа што Холандија е една од најпрогресивните земји во Европа кога станува збор за политиките за канабис, одгледувањето сепак не е целосно легално. Технички, сè уште е нелегално да се садите канабис. Но ако одгледувате пет стебла или помалку, владата нема да го разгледа случајот и да го поврзе со професионалното тргување.

Владата ќе смета дека одгледувањето е наменето за лична употреба и со тоа ќе го третира кривичното дело слично на поседување мала количина марихуана. Најверојатно, ако влезете во неволја, ќе мора да ги запрете вашите активности за одгледување и да се откажете од вашите растенија. Најверојатно нема да бидете кривично гонети и нема да мора да се соочувате со никакви правни последици. Технички е нелегално да се одгледува канабис во Холандија. Меѓутоа, ако одгледувате помалку од пет растенија, веројатно нема да доживеете никакви правни последици.

Украина: Како истакнат производител на коноп, Украина има многу прогресивни закони кога станува збор за одгледување и поседување канабис. Сè додека може да се докаже дека нема намера да се продава производот, лицето кое е фатено како расте до десет растенија канабис ќе биде гонето само за административно нарушување и може да се казни со парична казна. Нема да има други правни последици. Овие закони ја прават Украина привлечна земја за независни одгледувачи на канабис. Украинската влада е релативно слободоумна и толерантна кога станува збор за производство на канабис. Но до денеска, одгледувањето канабис за лична употреба сѐ уште не е дозволено.

Белгија: Во земјата којашто е центар на ЕУ и на НАТО личното поседување марихуана беше декриминализирано во 2003 година, најмногу поради тоа што се зголемуваа стапките на потрошувачка на канабис. Поседувањето е лимитирано на три грама и домашно одгледување кое е ограничено на едно стебло.

Чешка Република: Пред неколку години Чешка ги ратификуваше законите со кои одгледувањето и поседувањето на канабис се сведе на граѓански прекршок. Ако ве фатат како одгледувате над пет растенија или носите над десет грама марихуана, ќе бидете казнети само со парична казна од 15.000 CZK (околу 590 евра).

Сепак, казните ретко достигнуваат толку високо. Бидејќи е лесно да се дојде со канабис во Чешка, владата ги усвои овие правила за да може органите за спроведување на законот да го насочат своето внимание кон посериозни дилери и трговци со дрога. Ова значи дека индивидуални домашни одгледувачи можат да одгледуваат канабис за рекреативна употреба со многу мал ризик. А, ниските парични казни, како и ограничувањата на пет растенија, значат дека секој може целосно да ги покрие своите потреби за лична употреба, без да се грижи за финансиски последици. Овој модел досега се покажа како прилично ефикасен. Спроведувањето на законот сега е подобрено заради подобро распределување на ресурсите на прогонот, имајќи предвид дека сериозните прекршители на наркотици би можеле да поминат во затвор од две до осумнаесет години. Овие закони се смислени како начин да ги одвратат луѓето од трговија со дрога и да ги охрабрат индивидуите да растат стебла.

Италија: Врховниот суд на Италија предизвика голема вознемиреност на крајот на 2019 година кога прогласи дека е легално да се одгледуваат мали количини канабис за лична употреба. Судот сè уште нема изјавено колку растенија ќе му бидат дозволени на секој поединец сѐ додека не извршиле прекршок. Исто така, легално е да се консумира медицинска марихуана во Италија, со некои ограничувања.

Шпанија: Во Шпанија законот вели дека е нелегално да се одгледува канабис доколку се продава. Сепак, не кажува дали е нелегално да се одгледува за лична употреба, што го прави законот двосмислен. Ова значи дека зависи од секој судија дали поединецот го прекршил законот. Во 2014 година личната употреба на марихуана на приватен имот стана декриминализирана. Оваа декриминализација доведе до пораст на социјалните клубови со канабис. Овие клубови се слични на кафулињата во Холандија.

Австрија: Иако сè уште е нелегално да се поседува канабис во Австрија, законите на земјата се релативно прогресивни и толерантни. Владата неодамна се префрли од казнување на сторителите кон помош за нив. Таа веќе не ги гони луѓето што поседуваат мали количини, сè додека сторителот соработува со органот за јавно здравје за да најде решение за секоја индивидуа.

Во Австрија, легално е да се одгледува канабис кој има помалку од 0,3 проценти TХЦ. Ова значи дека можете да одгледувате индустриски коноп и канабис. Но, растенијата на марихуана нема да го поминат тој праг од 0,3% додека не стигнат до фазата на цветање. Ова значи дека е целосно легално да се одгледува растение марихуана во раните фази, што во голема мера го намалува ризикот на одгледувачот да се соочи со казни. Исто така, владата мери само колку чист TХЦ е присутен. Големината и тежината на растението тука не се важни. Ако имате помалку од дваесет грама THC, тогаш се смета дека растението е за лична употреба. На продавниците им е дозволено дури и да продаваат растенија канабис, сè додека сè уште не ги достигнале своите цветни фази.

Франција: Земјата има релативно строги закони кога станува збор за одгледување и поседување канабис. Таа дури и нема програма за медицинска марихуана. Законите во Франција, исто така, не прават разлика помеѓу поседување за трговија и лична употреба. Наместо тоа, на прекршителите им се суди врз основа на тоа колку канабис е фатен кај нив. Додека може да се преземат правни активности против сторителот, тие исто така можат да избегнат каква било казна или да бидат испратени до програма за рехабилитација, во зависност од обвинителот. Полицијата е во состојба да издаде казни на лице место од 200 евра на луѓе кои се фатени со канабис.

Кога станува збор за одгледување на растенија канабис, тоа е сè уште многу нелегално. Ако некое лице биде фатено како расте канабис, може да се соочи со затвор од најмногу дваесет години. Дури и ако одгледувачот одгледува канабис само за медицинска или лична употреба, тие сè уште прават казниво дело.

Португалија: Законите за канабис во Португалија се сметаат за меѓу најпрогресивните во светот. Во 2001 година, владата ја декриминализира личната употреба на канабис, фокусирајќи се на третман отколку на казна. Како последица на тоа, вкупниот број на корисници на дрога во земјата се намали. Сепак, дури во 2018 година е легализиран медицинскиот канабис.

Законот беше донесен во обид да се справи со растечкиот проблем со дрога во земјата. Според студијата спроведена во 1997 година, луѓето навеле проблеми поврзани со дрога како социјален проблем број еден во Португалија. Во 2009 година, проблемот со дрогата падна на 13-то место на листата. Сепак, одгледувањето канабис за лична употреба сѐ уште не е дозволено.

ВО СВЕТОТ

Уругвај: Малата јужноамериканска земја е една од најлибералните на континетот. Таа меѓу првите го легализираше и абортусот. Уругвај е меѓу првите држави која кон крајот на 2013 година ја легализира  употребата на марихуаната (рекреативно и медицинско), како и домашното одгледување на растенија канабис. Локалните жители имаат право да купуваат марихуана за рекреативни цели, но на странците им е забрането. Дополнително, на локалното население му е дозволено да одгледа до шест растенија во домашни услови за лична употреба.

Канада: Земјата ја легализираше употребата на канабис за медицински цели во 2001 година, а федералниот акт за канабис ја легализираше неговата употреба за рекреативни цели после 17 години, во 2018 година. Канада им дозволува на своите жители да насадат до четири растенија канабис.

Јужноафриканската Република: Таму од 2018 година им дозволува на граѓаните за нивна употреба да одгледуваат марихуана. И покрај тоа што марихуаната е целосно декриминализирана за лична употреба и може да се одгледуваат и по поголем број стебла, сепак продажбата или купувањето канабис, заедно со сите производи врз база на канабис, како што се маслото и семето, остануваат нелегални.

САД: Законите се разликуваат од држава до држава, но генерално поголем број имаат некакво ниво на легализација. Неколку од државите не дозволуваат одгледување на марихуана ниту за медицински, ниту за рекреативни цели. Во 18 држави е дозволено рекреативно или медицинско одгледување на канабис во домашни услови. (Н.В.)