Каде ќе живее Камала Харис во Вашингтон? Не е Белата куќа, ама е импресивна

САД- Секој знае дека претседателот на Соединетите држави живее во Белата куќа, но дали знаевте дека потпретседателот живее во поинаква, помалку грандиозна (но сепак импресивна) бела куќа? Од 1977 година, секое лице кое ја извршуваше функцијата заменик претседател го нарече истото место дом: Number One Observatory Circle. И кога Камала Харис ќе стане потпретседател во јануари, таа ќе се всели таму. Станува збор за куќа во викторијански стил, изградена во 1893 година во кругот на американската морнаричка опсерваторија во Вашингтон – и нејзините историјата е прилично фасцинантна.

Првично, оваа куќа била резиденција на надзорникот на поморската опсерваторија на САД, со оглед на тоа што местото на куќата некогаш била во кругот на опсерваторијата (оттука и адресата Number One Observatory Circle) .По убиството на претседателот Џон Кенеди во 1966 година, Конгресот донесе закон со кој се утврди „официјален престој на потпретседателот на Соединетите држави во областа Колумбија“, веројатно поради безбедносни причини.

Во 1974 година, домот беше официјално овластен за својата нова намена, со Конгресот да се справи со трошоците за негово обновување и опремување. Пред ова овластување, потпретседателите или купуваа куќа во Вашингтон, или престојуваа во хотелите во близина. Но, дури во 1977 година, потпретседателот всушност се пресели во куќата: Џералд Форд требаше да биде потпретседател вкупно осум години, но неговото време во оваа улога беше скратено по оставката на Ричард Никсон во 1974 година. По времето на Форд како потпретседател и претседател, Нелсон Рокфелер беше следниот потпретседател, и тој веќе имаше блиска резиденција – но понекогаш ја користеше куќата  како забавен простор.

Вкупно, седум потпретседатели живееле на Number One Observatory Circle: Волтер Мондејл, Џорџ Х.В. Буш, Дан Квејл, Ал Гор, Дик Чејни, Џо Бајден и Мајк Пенс. Следниот месец, новоизбраната потпретседателка Камала Харис наскоро ќе се приклучи на оваа листа, станувајќи првата жена, првата црномуреста жена и првата личност со азиско потекло што ја презеде оваа функција. Се разбира, нема два потпретседатели исти, така што ентериерите во куќата се уредуваат соодветно на секои четири или осум години, честопати од дизајнери на ентериер, за најдобро да одговара на стилот на новото второ семејство.

Иако домот првично немаше базен, поранешниот потпретседател Ден Кејл инсталираше еден во 1991 година, заедно со топла када и куќа за базен, благодарение на приватните донации. Поради овие нови додатоци во куќата , новоизбраниот претседател Џо Бајден еднаш рече дека неговиот омилен потпретседател е Ден Квејл. Кога Бајден живееше тука, тој дури им рече на тогашниот избран потпретседател Мајк Пенс и на неговата сопруга Карен: „ ќе го сакате базенот“. И тоа го прават; во изминатите четири години, тие организираа годишна забава на базен тука за ветерани.

Што се однесува до архитектонскиот дизајн, архитектот Leon E. Dessez беше визионер зад оваа историска куќа. Екстериерот на домот остана без боја се до 1960 година, кога неговите теракота тули станаа бела боја што ја гледаме денес.

Во книгата „Прогонството на претседателите: Паранормална историја на претседателството на САД“, откриено е дека за време на Мондејл како потпретседател, неговата тогашна тинејџерка Елинор решила да се јави во тајната служба затоа што видела силуета покрај нејзиниот прозорец за која мислеше дека е маж. „Неколку минути подоцна, двајца агенти влегоа во собата, извадија пиштоли“, рече Еленор и ја предупредија да не дозволува никогаш повеќе тоа да се случи. Во друга прилика, внуката на потпретседателот Чејни случајно кликна на копче за паника додека се обидуваше да измие тоалет.

Се надеваме дека новоизбраниот потпретседател Камала Харис ќе има непречена транзиција во новиот дом, без духови и случајни кликнувања на паника! И можеби таа ќе добие дури и совет за украсување од Бајденс. (Хаус бјутифул)