Качињски влезе во полската влада откако таа почна да се ниша

Јарослав Качињски ќе ги надгледува министерствата за одбрана, внатрешни работи и правда

Јарослав Качињски, водачот на владејачката партија во Полска, Право и правда (ПиС) и најмоќен политичар во земјата, ќе се приклучи на кабинетот по реконструкцијата на владата, објави во средата премиерот Матеуш Моравјецки.

Овој потег значи дека Моравјецки, кој беше избран од Качински да ја предводи владата во 2017 година, сега ќе го има шефот на партијата за свој теоретски подреден како заменик-премиер. Служејќи на својата прва официјална функција откако ПиС ја освои власта во 2015 година, Качињски ќе ги надгледува министерствата за одбрана, внатрешни работи и правда, кои ги задржуваат своите министри.

Присуството на Качињски „ќе биде големо зајакнување на нашата влада“, изјави Моравјецки пред новинарите.

Реконструкцијата на кабинетот беше резултат на борба со двајцата помали коалициони партнери на ПиС, а особено Збигњев Зиобро, министер за правда и главен обвинител, кој е во борба за моќ со Моравјецки. Зиобро ги задржува своите моќни работни места.

Најконтроверзно именување е на Пжемислав Чарнек, новиот министер за комбинираното портфолио за образование, кој е најпознат по своите анти-геј коментари. Во телевизиско интервју во јуни тој ја нарече „ЛГБТ идеологијата“ „гнила, расипана, апсолутно неморална акција“ што ги загрозува полските семејства. „Да ја завршиме дискусијата за овие одвратни ЛГБТ, хомосексуалноста, бисексуалноста, паради на гордоста“, рече тој.

Структурно, новата влада ќе се намали на 14 министерства од 20. Ова ќе биде резултат на спојување на Министерството за клима со Министерството за животна средина. Министерствата за наука и образование, како и за спорт и култура, исто така, ќе се спојат.

Министерството за финансии ќе го преземе Министерството за фондови и регионална политика, одговорно за управување со финансирањето на ЕУ за Полска.

Министерствата за морска економија и дигитализација ќе бидат ликвидирани. (Според агенциите)