ЈО: Мевљудин Алити не смее да го напушта домот додека се води истрага

Основното јавно обвинителство Скопје донесе наредба за спроведување истражна постапка против едно лице, кое во текот на месеците јуни и јули, во својство на инвеститор, градел објект со површина од 330м2 пред трговскиот центар  „Мавровка“ во Скопје, без притоа да добие одобрение за градба од надлежен орган.

– Со цел обезбедување на присуството на осомничениот во текот на постапката, надлежниот јавен обвинител денеска до судијата на претходна постапка од Основниот кривичен суд Скопје достави предлог за определување мерки на претпазливост – забрана за напуштање на живеалиштето/престојувалиштето, обврска да се јавува повремено во Основниот кривичен суд Скопје, привремено одземање на патна или друга исправа за преминување на државната граница, односно забрана за издавање нова​, информираат од ОЈО.

Против лицето постои основано сомнение дека сторило кривично дело – Бесправно градење од член 244-а став 1 од Кривичниот законик.

Откако денеска почна уривањето на објектот пред „Мавровка“, Мевљудин Алити заедно со својот адвокат даде изјава пред новинарите, правдајќи го градењето на кафулето.

Тој покажуваше документација и најави тужба пред домашните судови, но и пред Стразбур.