Јин и јанг – Диор се здружи со Филип Старк за новата колекција на мебел во Милано


Милано- Во најновиот развој на соработката на Диор со Филип Старк, колекцијата на мебел беше претставена во величествената Милано Палацо Ситерио од 18 век за време на Неделата на дизајнот.

Презентацијата беше замислена како извонредно искуство, бидејќи столчињата на Мис Диор – од првата колекција на Диор од Старк минатата година – беа прикажани преку изненадувачка кореографија: воздушен балет, закачен над подот со огледало во црна боја за да ја рефлектира леснотијата на предметите. Инсталацијата беше исцртана со видеа проектирани на огромни екрани, во ритамот на музичката композиција на Soundwalk Collective, која ја сочинуваат Стефан Крашнеански и Симон Мерли.

Старк повторно ги понуди фотелјата Monsieur Dior и столот Медалјон, додека ја прошири понудата на производи со маси и табуретки – подеднакво лесни и беспрекорни.

„Ова дуо креации – столчето Мис Диор и фотелјата Monsieur Dior – е така совршено избалансирано преку овие витални, егзистенцијални поими за гравитација и леснотија, за јин и јанг“, рече Старк. „Во центарот на дизајнот е овој прекрасен парадокс: искористување на максимумот од помалку за да се даде најмногу од повеќе. Празно е помоќно од полно. Начин за мене сè повеќе да ја истражувам мојата страст за азиските култури, каде што објектот е опишан со она што го „опкружува“, контурата, преостанатиот простор „околу““.

Старк ја опиша како „колекција на мода мебел“, инспирирана од семејството на Кристијан Диор, неговата сестра Кетрин, „малите браќа и сестри“ до столовите Мис Диор и Господин Диор, „како странична маса – секогаш корисна за ставање книга или послужавник – и столици, сите исклучително елегантни. Потоа, тука се масите, мајчиниот елемент – каде што се храниме – не собира сите за време на оброците, како мајка-кралица. Има тркалезни и овални маси…евокација на Медлин, мајката на Кристијан Диор, ентузијаст во градинарството, која може да се замисли како нареди еден куп цвеќиња на трпезата“.

Одразувајќи го знаењето, технологијата и хармонијата, Старк до крајни граници ја усоврши структурата на седиштата од алуминиум, со најдобрата силуета. „Алуминиумот е нултата точка од која се гради сè, идејата за интелигенција и чистотата на технологијата“, рече тој.

„Сакав да одам на минимумот од минимумот, со парчиња вбризгувани благодарение на протокот на металот во фузија (внатре во шупливото челично тело, што е калапот со неговата ладна инерција). Текот на металот е одлучувачки магичен момент, со бесконечна кршливост: или работи или не. Кога металите се спојуваат, во целосна фузија, тоа е настан со голема убавина“, продолжи тој.

Парчињата се достапни во различни материјали и бои – од алуминиум до розова, црна или флуоресцентна портокалова toile de Jouy. Масите и столиците беа дизајнирани во различни големини.

Новата колекција на Диор од Старк ќе биде достапна во избор на бутици на Диор од 2024 година, како и за нарачка на сите локации на Диор.