Јелен: Инфлацијата наскоро ќе се врати на целниот опсег на ФЕД


Секретарот за финансии на САД, Џенет Јелен изјави за Јаху фајнанс дека „не гледа основа“ за американска рецесија и очекува Федералните резерви да ја постигнат целта за инфлација од 2 отсто следната година – побрзо темпо отколку што прогнозираат креаторите на политиката на централната банка.

„Очекувам дека инфлацијата ќе се ублажи, и како што влегуваме во следната година, верувам дека инфлацијата ќе се врати на целта на ФЕД од 2 отсто“, изјави таа.

Претставниците на ФЕД минатата недела објавија средна проекција која покажува дека претпочитаната мерка на ФЕД за инфлација се враќа на 2 отсто во 2026 година.

Претставниците на ФЕД, исто така, сигнализираа само едно намалување на стапката оваа година бидејќи на инфлацијата и е потребно подолго време од очекуваното да се намали.

Главна причина зошто Јелен очекува инфлацијата дополнително да се олади е поврзана со трошоците за домување, кои беа силни дури и кога другите цени паѓаат. Новите цени за изнајмување станови се стабилизираа во многу делови од земјата, рече таа, и тоа ќе почне да ги намалува трошоците бидејќи повеќе сопственици ќе ги обноват своите закупнини.

„Тоа ги задржа трошоците за домување да се зголемуваат над нормалното ниво“, рече таа. „Се чувствувам прилично уверена дека ќе се намали во текот на следната година и ќе продолжи да ја движи инфлацијата“.

Во понеделникот, Јелен објави некои мерки дизајнирани да помогнат во високите трошоци за домување, вклучително и 100 милиони американски долари преку нов фонд во следните три години за поддршка на финансирање на станови по пристапни цени.

Цените на домовите во САД достигнаа рекордно високо ниво во мај, бидејќи средната цена на претходно поседувана американска куќа порасна за 5,8% во однос на претходната година на 419.300 долари, според Националното здружение на агентите.

„Не сакам да кажам дека има сребрен куршум“ за достапноста на становите, рече Јелен. Но, „сакаме да ја користиме секоја алатка што ја имаме“.

Таа одби да каже кога мисли дека ФЕД може да понуди олеснување на пазарот на домување со намалување на каматните стапки, велејќи дека се зависи од тоа што податоците покажуваат на креаторите на политиката.