Јавниот долг на Србија надмина 27 милијарди евра

Србија влезе во 2020 година со јавен долг од 24,3 милијарди евра (околу 53 проценти од БДП), додека задолженоста на земјата во моментов надминува 27 милијарди евра, што е нешто повеќе од 58 проценти од бруто домашниот производ, изјави за Biznis.rs специјалниот советник на Фискалниот совет на Србија, Слободан Миниќ.

Тој посочи дека се очекува до крајот на годинава јавниот долг на Србија да се приближи до нивото од околу 60 проценти од БДП и останува да се види дали владата ќе излезе со некои нови мерки за чија имплементација ќе бидат потребни дополнителни задолжувања на државата.

Миниќ посочува дека на зголемувањето на јавниот долг во 2020 година придонело и општото влошување на економските трендови, но тоа првенствено било цената на мерките преземени од владата за ублажување на негативните последици од корона кризата, пренесува СЕЕбиз.

Многумина денес изјавуваат дека нивото на јавен долг не треба да надминува 60 отсто од БДП, што е предвидено со договорот од Мастрихт за земјите од ЕУ. Миниќ посочува дека нивото на јавен долг од 60 проценти од БДП често се користи како индикатор за долгорочна фискална одржливост.

„Логиката е едноставна: ако земјата има јавен долг значително под тоа ниво, во случај на вонредна состојба таа може да позајми повеќе со ограничен ризик да падне во криза со јавните финансии“, вели Миниќ.

Тој посочува дека меѓународните искуства покажуваат дека за земја како Србија, соодветната граница на јавниот долг е околу 50 проценти од БДП, што во основа е признаено во важечките национални фискални правила (45 проценти од БДП плус долг заснован на поврат).

Миниќ вели дека одржувањето на јавниот долг под 60 проценти од БДП оваа година е важно, пред сè, за да не се оддалечи земјата премногу од целта кон која треба да се стреми на среден рок, а тоа е долгот да се намали под 50 проценти од БДП.

„Уште поважно е владата да предвиди доволно мал фискален дефицит во буџетот за следната година (од околу два проценти од БДП), што ќе осигури дека јавниот долг на Србија повторно е цврсто на опаѓачката траекторија“, заклучи Слободан Миниќ.