Јапонската сонда изненади: Повторно работи откако ја помина ноќта на Месечината


Јапонската вселенска агенција соопшти дека нејзиниот лендер SLIM неочекувано ја преживеал ледената лунарна ноќ и повторно воспоставил комуникација со Земјата, откако леталото направи историско прецизно слетување на Месечината.

Паметниот лендер за истражување на Месечината (SLIM) се спушти на површината на Месечината минатиот месец, со што Јапонија стана петтата земја што слета со сонда на најблиското небесно тело до нас.

Американската „Одисеј“ на „Интуитив машинс“ слета минатата недела, додека нациите и компаниите се тркаат до Месечината за ресурси и ресурси за човечкиот живот.

Набргу по слетувањето на 55 метри од својата цел јужно од екваторот на Месечината, SLIM ја загуби енергијата затоа што се преврте и неговите соларни панели беа под погрешен агол.

Сепак, соларната енергија беше воспоставена по една недела, благодарение на фактот што светлината од Сонцето го промени правецот во кој паѓа на површината на Месечината.

Операторот на Јапонската агенција за истражување на вселената претходно објави дека сондата не е дизајнирана да преживее ноќ на Месечината, пишува Ројтерс.