Јакимовски предлага да се изгради болница според НАТО стандарди


Фото: Б. Грданоски

 

Претседателскиот кандидат Стевчо Јакимовски вели дека ако биде избран за шеф на државата тој ќе бил најголема поддршка за младите лекари, особено специјализантите. „Недозволиво е еден специјализант кој специјализира шест години да биде без здравствено осигурување, а да работи во здравствениот сектор“, изјави денеска Јакимовски.

Тој бара придонесот за здравствено осигурување се врати на 13 отсто. Тоа ќе значи дека ќе има средства доволно и за зголемување на платите во здравството и за обезбедување на материјални услови и за специјализација и за праќање во странство на здравствените работници и за набавка на нова опрема и усовршување на нови методи.

Јакимовски предлага да изградиме болница според стандардите на НАТО и да стане регионална НАТО болница во којашто ќе добиеме логистика, во којашто ќе добиеме опрема, во којашто ќе добиваат луѓето специјализации и во којашто ќе има и ќе може да се лечи комплетно безбедносниот сектор на Македонија и во исто време таа болница ќе внесува нови знаења и во исто време ќе носи приходи на државата.