Јајца во фрижидер? Многумина грешат – предупредување од експертите


Експертите предупредуваат на грешка која сите ја правиме

Луѓето имаат тенденција да чуваат јајца во вратата од фрижидерот во повеќето домаќинства, но дали е тоа најдобрата опција? Иако јајцата се меѓу основната храна во сите домаќинства, доколку не се складираат правилно, може да станат небезбедни за јадење или нивниот вкус може да се влоши.

За да го зачуваат на најдобар начин, експертите од Egg Info споделија совети кои ќе им бидат корисни на многумина.

Прво, тие тврдат дека јајцата мора да се чуваат во пакувањето во кое се купени, бидејќи „ништо не го надминува оригиналниот картон“. Причината за чување на јајцата во тетрапак е да се чуваат свежи што подолго. Лушпите од јајцата имаат мали пори низ кои со текот на времето можат да навлезат бактерии од друга храна и мириси од друга храна.

За оптимален квалитет и безбедност се препорачува јајцата да се чуваат на температура под 20 степени, но и да се избегнува пречесто движење меѓу многу ладни и топли температури, на пример, од автомобил до фрижидер. Сите предности одат, очигледно кон чување во фрижидер, каде температурата е константна, а јајцата остануваат подолго свежи.

Кога сакате да ги подготвите, оставете ги на собна температура околу половина час.

Што се однесува до суровите жолчки или белките, тие може да се стават во фрижидер доколку планирате да ги користите во следните неколку дена.

Тие мора да се одвојат и да се чуваат во посебни, затворени садови за да се заштитат од расипување. Експертите додадоа дека трикот за да ги одржите жолчките убави и меки е да додадете тенок слој млеко (но без претерано натопување).

Белките може да се чуваат околу два дена, а жолчките околу четири дена, се наведува.

Можете и да ги замрзнете, но пред тоа треба да ги изматите. Јајцата во нивните лушпи не треба да се замрзнуваат. Исто така, можете да додадете половина лажичка сол или шеќер по јајце, во зависност од тоа дали вашето јадење е слатко или солено, за да не стане лепливо.