Ја запира кашлицата и е вистинска „бомба“ за имунитетот: Лутиот корен е одличен по здравјето и е одличен за слабеење


Моќно растение кое можете да го користите во текот на целата година и кое ја подобрува општата состојба на целиот организам е скапоцениот рен.

Свежото овошје и зеленчукот, но и билните препарати и чаевите се прва помош во борбата за посилен имунитет. Во текот на преминот на годишните времиња особено е важно да го зачуваме нашето здравје, а експертите тврдат дека имунолошкиот одговор на организмот може дополнително да се зајакне со природни препарати за храна. Ренот има силен вкус и многу интензивен мирис кој практично го „отвара“ респираторниот тракт, па затоа се препорачува борба против инфекции.

Ренот содржи сингрин, но и кумарини, феноли, есенцијално масло, аспарагин, пероксидаза, смола, скроб и сахариди. Сè што аптеката може да ви спакува во шарени капсули.

Чај за чистење на белите дробови – Со два децилитри врела вода прелијте десет грама рендан корен од рен и оставете да отстои неколку минути. Напитокот пијте го два до три пати на ден.

Против замор и тешко дишење – Тешкотиите со дишењето може да се ублажат ако зготвите четири лажици рендан рен со шолја јаболков оцет. Кога ќе омекне ренот, треба да се цеди, а на добиената количина да се додаде иста количина мед. Добиената смеса полека варете ја додека не се згусне, а потоа оставете ја кашата да се излади. Земете наутро и навечер.

На луѓето кои имаат потешкотии со дишењето и кашлање, исто така им се препорачува секое утро на празен стомак да земаат по една лажичка рендан рен помешан со лажичка мед.

Помага и во борбата против заболување на синусите и течење на носот, а целосно делува и на зајакнување на имунитетот. Рен помага при слабеење, го намалува крвниот притисок, спречува артритис и остеопороза, го подобрува варењето и дишењето и делува како антибактериски агенс. Сепак, треба да се запомни дека рен содржи натриум, кој не е толку поволен за дијабетичарите и луѓето со проблеми со бубрезите.

Подготвениот рен не треба да се чува долго време, не повеќе од два или три месеци, бидејќи тогаш ја губи пулпата.