Италија: Изгуби на изборите, а беше единствен кандидат

Иако единствен кандидат за градоначалник во малата италијанска општина Лежина – град со 6.000 жители, во близина на Фозда, член на партијата Лига, Примиано Ди Мауро загуби.

Имено, за да бидат валидни резултатите од локалните избори, требаше да гласаат најмалку 50 проценти од гласачите, но во таа мала општина, само 49 проценти од населението излегоа на гласање.

Така, победата што се чинеше сигурна, бидејќи немаше конкуренција, се претвори во бизарен и веројатно единствен пораз, бидејќи немаше противник.

Медиумот што известуваше за овој случај, кој е за рубриката „верувале или не“, пишува дека победија оние што ги бојкотираа изборите, односно тие не го искористија своето демократско право на глас.

Апстиненцијата ја фаворизираа две групи локални политичари, „Различната Лежина“, која е блиска до партиите на десниот центар и другата група „Без кворум“, која е политички блиска до левичарската Демократската партија.

Бидејќи не е избрана ниту една локална власт, градот Лежина ќе го управуваат т.н.„комесари“.

Поразот против кандидатот стана хит тема на социјалните мрежи, а многумина иронично го поврзуваат случајот со исчезнатите 49 гласови потребни за да се постигне кворум, со фактот дека партијата Лига мора да врати 49 милиони евра во општеството, пари што тие не ги прават припаѓа и чии траги се чудесно изгубени.