Избори за ЕП во Хрватска: ХДЗ четири, СДП три, пет листи по еден мандат

Според првите прелиминарни резултати, владејачката Демократска партија на Хрватска (ХДЗ) освои четири места, СДП три, додека Независната листа на Мислав Колакушиќ, Хрватски суверенитет, Жив ѕид, Амстердамската коалиција и Независни за Хрватска освоија по еден мандатот.

Избирачките места беа затворени во 19 часот, а првите прелиминарни резултати се направени без гласовите од дијаспората.