Истражување: Во Србија корона кризата оставила 200 илјади луѓе без работа

Во Србија околу 200.000 лица или осум проценти од вработените, вклучително и неформално вработените и самовработените, во февруари ги загубиле своите работни места за време на пандемијата на коронавирусот и вонредната состојба. Тоа го оценка од истражување на SeConS група за развојна иницијатива со поддршка на Фондацијата Фридрих Еберт.

Како што беше соопштено, најголем товар, но и најголемиот ризик за време на кризата го сносат жени, кои сочинуваат дури 86 проценти од вработените „на првата линија на заразата“.

Зголемен обем на работа во домаќинството и грижа за членовите на семејството, исто така, остана кај жените (во 70 отсто од домаќинствата), кои ги извршувале тие работи претежно дури и пред кризата.

Истражувањето покажа дека вработените во Србија добро се вклопуваат во работата од дома: околу една четвртина од вработените (24,7 проценти) се префрлиле на работа од дома, 90 отсто од нив имаат соодветни средства за работа додека само 15 отсто што работеле од дома биле помалку ефикасни од вообичаеното.

„Две третини од испитаниците се загрижени за здравствените ризици, 35,6 проценти од нив се загрижени за претстојната економска криза во Србија, 16,2 отсто изразија загриженост за потенцијалното влошување на состојбата на слободите, зајакнување на репресијата и авторитарната власт“.

Истражувањето беше спроведено  на репрезентативен примерок од 1.600 лица вработени во февруари 2020 година, јави Бета.

За речиси половина од оние кои ги загубиле работните места, причината е отказ поради прекинување на работата на компанијата (46,2 проценти), а на петтина од вкупниот број (20,5 проценти) не им бил понуден нов договор, откако истекол претходниот.

Во повеќето други случаи, вработените биле принудени да си дадат оставки затоа што во вонредна состојба, укинување на јавниот превоз, затворање на градинки и училишта и прекинување на услугите за социјална помош за стари лица, тие не можеле да се организираат да одат на работа и да преземат зголемени одговорности за грижата за членовите на семејството.

Најтешко погодени од загуби на работните места се вработените во приватни компании, во угостителството, трговијата, градежништвото, самовработените, неформално вработените, како и оние кои работеле со договори за определено време.