Историјата на денешен ден, 3 ноември – Отворен Светскиот трговски центар Еден на Менхетен


 

Светски трговски центар Еден официјално е отворен на Менхетен, Њујорк, на 3 ноември 2014. Новата кула, заедно со остатокот од комплексот на Светскиот трговски центар, ги замени кулите близначки и околниот комплекс, кои беа уништени од терористички напади на 11 септември 2001 година.

Како што градот и државата се оттргнаа од нападите, кои ја започнаа серијата воени операции предводени од САД наречени Војна против тероризмот, беше одлучено кулите близначки да бидат заменети со нови деловни згради, паркови, музеј и споменик на загинатите. Во 2002 година, по завршувањето на напорите за расчистување и обновување, Корпорацијата за развој на Долниот Менхетен објави конкурс за пронаоѓање на главен архитект на новата структура. Даниел Либескинд, полско-американски архитект кој тогаш води студио во Берлин, победи и стана главен планер на локацијата. Меѓутоа, во реалноста, голем број луѓе и ентитети, вклучително и тогашниот гувернер Џорџ Патаки, закупецот Лери Силверштајн и управата на пристаништата на Њујорк и Њу Џерси, се бореа околу тоа што ќе се случи со просторот кој вообичаено се нарекува „Точка нула“.

Првичните планови за локацијата беа проникнати од патриотско чувство по 11 септември. Либескинд дизајнираше асиметрична кула што ја евоцираше Статуата на слободата и стоеше на иста висина како и оригиналниот Светски трговски центар, на врвот со шпиц кој се издигнува до 541 метри. Патаки ја нарече „Кула на слободата“, име кое стана вообичаено, но во голема мера избледе од употреба до отворањето на Светскиот трговски центар Еден.

Во 2004 година, преферираниот архитект на Силверштајн, Дејвид Чајлдс, официјално ја презеде функцијата, а Либескинд остана како планер на локацијата. „Конечниот“ дизајн на Чајлдс, симетрична и потрадиционална кула која се стеснува во октагон на средината, а потоа се враќа во правоаголна призма, беше откриен во 2005 година. Полицискиот оддел во Њујорк побара дополнителни измени, особено цврста бетонска основа без прозорци. Со цел да се заштити од камионски бомби и други потенцијални напади, базата беше критикувана како „гротескен обид да се скрие основната параноја [на зградата]“ од архитектонскиот критичар на „Њујорк тајмс“, Николај Урусоф.

Иако нејзиниот камен-темелник беше поставен во 2004 година, изградбата на започна започна дури во летото 2006 година. Бавното темпо на изградба беше често извор на вознемиреност за градителите на зградата и градот. Во исто време, тоа овозможи простор за кулата да стане повеќе од потсетник за изгубеното. Како што рече архитектонскиот критичар Курт Андерсен, „Фактот што беше потребна повеќе од една деценија за да се заврши, мислам – постепеноста – го прави чувството на симболично повторно раѓање поакутно и понеодоливо“.

Пред отворањето, медиумскиот конгломерат Condé Nast објави дека ќе го премести своето седиште во Њујорк од Тајмс сквер во Светскиот трговски центар Еден, зафаќајќи ги катовите од 20 до 44. Нејзината локација и наследството на оригиналниот Светски трговски центар ја направија кулата природен избор за многу финансиски институции, но програмерите на зградата се потрудија да донесат разновидна група на станари, вклучувајќи медиуми и технолошки компании. Познат по своите погледи од 360 степени на Менхетен, Лонг Ајленд, Њу Џерси и пристаништето Њујорк, Светскиот трговски центар Еден сега е една од најзначајните карактеристики на хоризонтот на Менхетен, почит на зградите што му претходеа, но њујоршки феномен од 21 век сам по себе.