Исповед на преживеаниот граѓанин од Србија


Седуммина преживеани, во страшната сообраќајна несреќа на 70 километри од Софија во Бугарија, во која загинаа најмалку 45 лица, а седуммина скокнаа од прозорец и се спасија откако возило се запали на пат во Бугарија, меѓу кои и српскиот државјанин Љуљзим Сулејман.

Со него во автобусот била и неговата свршеница од Куманово, која исто така преживеа. Тие се враќаа од патување од Истанбул. Љуљзим и Медина беа хоспитализирани во Софија, а Љуљзим опиша што точно се случило и каков хорор преживеал.

Фото: Б. Грданоски

„Хорор. Најдобро го опишува она што го преживеавме. Во автобусот одекнуваа крици и крици додека панично брзав да ја спасам главата, мојата сопруга Медина и јас. Благодарение на смиреноста, успеав да спасам уште шест луѓе покрај нас“, ја започнува својата исповед младиот човек од околината на Прешево кој поминал без изгореници, но со повреди на раката.

Прво пукна гумата

Од болничкиот кревет, покрај кој во моментот бил неговиот татко Алија Сулејмани, тој се потсетува на моментите од несреќата.

„Сите спиеја, но јас поради некоја причина не можев. Возачот застана, го наполни резервоарот и продолжи понатаму. Во еден момент пукна гумата, автобусот нагло удри во тротоарот и од предниот дел на автобусот почна да излегува црн чад. Брзо го зедов чеканот што секогаш постои во автобусите и го скршив задното стакло. Така успеавме и ние да скокнеме“, рече Љуљзим.

Тој истакна дека чадот бил толку густ што луѓето се онесвестиле.

Херојот од Прешево објаснува и што се случило кога успеал да излезе од автобусот.

„Ја фатив жената за рака и скокнавме низ прозорецот. Во таа прилика ги повредив лактот, ногата и раката. Ќе бидеме во болница уште неколку дена додека не оздравиме. Српскиот амбасадор во Бугарија исто така не посети“, заклучува Љуљзим Сулејмани, еден од ретките луѓе кои успеале да ја преживеат најтешката сообраќајна несреќа во Европа во последните десет години.