ИРЛ: Мевлудин Алити фигурира на имотниот лист за дивоградбата кај Мавровка

Мевлудин Алити е човекот кој ја поседува и фирмата која што го оперира кафулето “Фонтана” – ТП со угостителска дејност бифе АМ Фонтана Алити Бајрам Мевлудин Скопје во „Мавровка“  и  имотниот лист за објектот кој таму се гради, а чии инвеститори институциите не можат да ги откријат за да можат да им го достават решението за уривање, објавува Истражувачката репортерска лабораторија (ИРЛ) во денешното истражување.

Повикувајќи се на официјални документи од Централниот регистар и од Катастар, ИРЛ објавува дека објектот каде што се наоѓаше кафулето „Фонтана“ имотен лист добил пред нешто повеќе од половина година откако Мевлудин Алити поднесува барање за легализација, бидејќи дотогаш „Фонтана“ се водел како времен објект затоа што е на јавна површина.

Според јавните документи до кои дошле новинарите на ИРЛ, општина Чаир го одобрила барањето за легализација на времениот објект во декември 2019 година.

Сите институции на Мевлјдин Алити му доставуваат покана за разговор во врска со информациите за градењето на неговата парцела служејќи се со адресата во Чаир, иако според информациите на ИРЛ врз основа на кажувањата на еснафот во трговскиот центар, Алити живее во Сингелиќ.

Од општина Чаир велат дека го исконтактирале сопственикот на „Фонтана“, но тој им кажал дека не го гради новиот објект, па од таа причина решението за рушење се води на непознат сторител. Од Државниот градежен инспекторат за ИРЛ изјавиле дека објектот е од локално значење и дека тие немаат надлежност во овој случај. Се додека инспекторот од општината го води предметот и додека се работи на случајот, тие не можат да преземат ништо.