Инвеститорите се песимисти за акциите на Тесла


 

Неофицијалното истражување на институционалните инвеститори на Тесла од страна на Морган Стенли (Morgan Stanley) покажа дека многумина се надолни и очекуваат акциите да се послаби во следните шест месеци.

Адам Џонас, „фан на Тесла“ и главен авто-аналитичар во Морган Стенли, во својот извештај вели дека некои инвеститори се сомневаат „дали продажбата воопшто ќе порасне оваа година. Повеќето гледаат пад, а вештачката интелигенција моментално е надвор од темите за кои се дискутира“, рече тој, пренесува СЕЕбиз.

Џонас вели дека неговиот впечаток од полуредовниот собир што Морган Стенли го одржува за своите институционални клиенти, бил дека „сите чувствувале дека акциите ќе бидат ранливи на вредност во следните 6 месеци“. Акциите на Тесла паднаа за 25 отсто од почетокот на годината.

Тој наведе неколку причини за севкупниот пад на клиентите, а една од најголемите е вештачката интелигенција и исклучувањето на Тесла од технолошкиот напредок поврзан со вештачката интелигенција.

„Се верува дека Елон Маск го оддалечи Тесла од вештачката интелигенција, дозволувајќи им на инвеститорите да се фокусираат на влошената приказна за побарувачката на ЕВ“, напиша Џонас.

Ова најверојатно се должи на серијата твитови од Маск во средината на јануари, во кои тој напиша дека би му било „непријатно да ја развие Тесла во лидер во вештачката интелигенција и роботиката без да контролира 25 отсто од гласовите“. Многумина сметаа дека тоа е закана на Маск да ги раздвои напорите за вештачка интелигенција во одделни компании, лишувајќи ја Тесла од профитот остварен во напорите за вештачка интелигенција, а Маск исто така бара повеќе компензација во форма на донации на акции од одборот на директори на Тесла.