Министри: Интеграцијата на Западен Балкан е стратешка политичка цел за ЕУ

По посетата на Скопје и разговорите со македонските функционери шефовите на дипломатиите на Посла, Литванија И Летонија, како и потсекретарот за европски прашања на Естонија, издадоа заедничка изјава во која црвсто ги поддржуваат европските аспирации на Македонија.

Еве што пишува во нивната изјава:

„Ние, министрите за надворешни работи на Летонија, Литванија и Полска, како и естонскиот потсекретар за европски прашања, кои остваривме заедничка посета на Северна Македонија и Албанија на 3-5 март 2020 година, ја изразуваме нашата решена и недвосмислена поддршка за европските аспирации на државите од Западен Балкан и цврста, изгледите засновани на заслуги за целосно членство во Европската унија.

Во овој контекст, се надеваме дека Советот ќе се согласи овој месец да ги започне преговорите за пристапување со Албанија и Северна Македонија, по обновените позитивни препораки на Европската комисија и проценка на реформските напори на двете земји, како и на комуникацијата на Комисијата за подобрување на пристапниот процес.  Оваа одлука е потребна за да се реафирмира посветеноста и кредибилитетот на политиката за проширување на ЕУ.

Како претставници на земји кои се приклучија кон Европската унија пред 16 години, ние го делиме заедничкото верување дека политиката на проширување на ЕУ придонесува за стабилноста, безбедноста и просперитетот на регионот на Западен Балкан и на Европа како целина. Според тоа, европската интеграција на земјите од Западен Балкан треба да остане стратешка политичка цел за ЕУ.

Естонија, Латвија, Литванија и Полска остануваат посветени на поддршка и помош на државите од Западен Балкан во нивните континуирани напори за реформи поврзани со процесот на пристапување, како билатерално, така и во рамките на Европската Унија и други мултилатерални формати. Брзината на преговорите за пристап треба да биде одредена само од напредокот во областите на реформите утврдени од Комисијата и Советот, придржувањето кон вредностите на ЕУ и усогласувањето на Заедничката надворешна и безбедносна политика“, се вели во заедничката изјава на четворицата министри по посетата на Скопје.