Институт: Домаќинствата ќе бидат движечката сила на растот на германската економија во 2024 година


Трошоците на домаќинствата ќе ја поддржат германската економија оваа година благодарение на подобрените очекувања за приходите, според истражувачите од берлинскиот институт DIW.

Германскиот БДП оваа година би требало да порасне за 0,3 отсто, покажуваат новите пресметки на DIW. Пред три месеци Институтот процени дека ќе биде зголемен за 0,1 отсто.

Во 2025 година растот би требало да се забрза до 1,3 отсто, прогнозираат истражувачите на институтот.

„Сите знаци укажуваат на закрепнување на приватната потрошувачка, која треба да стане најважниот двигател на растот“
Германските домаќинства најверојатно ќе се чувствуваат посигурни за својот приход во наредните месеци, што пак би требало да ја поттикне економската активност во целина, според DIW.

Проценката се припишува на еднократните плаќања од страна на работодавците, вклучително и бонуси за компензирање на инфлацијата и зголемувањето на платите, кои во некои случаи сепак треба да стапат целосно на сила.

„Сите знаци укажуваат на закрепнување на приватната потрошувачка, која треба да стане најважниот двигател на растот“, рече прогнозерот на DIW, Џералдин Дени-Кнедлик.

А домаќинствата со ниски примања веројатно ќе имаат повеќе пари на располагање, проценува DIW.