(Инфографика) Меѓу Џибути и Руанда – на кое место во светот е Македонија според површината

Колку се мали најмалите земји во светот? Тие се веројатно многу помали отколку што можете да помислите.

Која е најмалата земја во светот? Тоа е Ватикан. На само 0,19 квадратни милји, оваа мала град-држава (која се наоѓа целосно во италијанскиот град Рим) лесно ја освојува титулата најмала земја во светот. Втората најмала земја во светот е Монако со 0,78 квадратни милји.

За споредба, најголемата земја во светот е Русија која се протега на 6,6 МИЛИОНИ квадратни милји.

Во инфографиката на мали земји што го донесува TitleMax, некои од нив имаат далеку поголема моќ отколку што тоа го покажува нивната површина. Од економска моќ до религиозно влијание, многу од најмалите држави во светот се изненадувачки моќни.

Исто така, само затоа што една земја е мала, не значи дека има мала популација. Всушност, некои од најмалите земји во светот имаат најмногу луѓе. Одличен пример за ова е Сингапур. Нацијата може да се пофали само со околу 280 квадратни милји, но има огромно население од 5.703.600 луѓе. Тоа е густина на население од 20.446 луѓе на секоја квадратна милја!

Каде е Македонија на оваа листа? Таа според големината на површината е на 50 место и е меѓу Џибути и Руанда. Од државите од просторот на поранешна Југославија, најмала е Црна Гора на 39 место, а по неа е Словенија на 45-то место, а поголемите од Македонија, Босна и Херцеговина е на 70 место, а Хрватска веднаш до неа, на 71 место. Србија е на 84 место.

The 100 Smallest Countries in the World - TitleMax.com - Infographic
Created by TitleMax.com

Десетте најголеми земји во светот

Сега, кога ги видовте најмалите земји во светот, дали сте љубопитни да дознаете повеќе за најголемите земји во светот? Погледнете го списокот на најголемите земји во светот: