Инфлацијата во еврозоната паѓа побрзо од предвидувањата


 

Европејците повторно забележаа одредено олеснување бидејќи инфлацијата падна повеќе од очекуваното на 2,4 отсто во ноември, што е најниско во последните две години, бидејќи падот на трошоците за енергија ја олесни кризата на трошоците за живот, но повисоките каматни стапки ја притиснуваат способноста на економијата да расте.

Инфлацијата за 20-те земји кои го користат еврото се намали од годишните 2,9% во октомври, според бројките објавени во четвртокот од Евростат, агенцијата за статистика на Европската унија. Тоа е далеку од врвот од 10,6% во октомври 2022 година, кога енергетската криза ги натера домаќинствата и бизнисите во Европа да се борат да врзат крај со крај.

Новата бројка е блиску до целта на Европската централна банка за инфлација од 2% по брзата серија на зголемувања на каматните стапки кои датираат од летото 2022 година. Но, компромисот е закочен економски раст.

Цените на енергијата паднаа за 11,5% од ноември 2022 година. Но, ризиците остануваат од глобалните конфликти, и додека цените на храната во еврозоната се намалија, тие сè уште се зголемени за 6,9% во однос на претходната година.

Тоа е посебно изразено во Германија, најголемата европска економија, која забележа пад на годишната инфлација на 2,3% овој месец од 3% во октомври. Но, сега се справува со буџетска криза – покрај тоа што е најголемата светска економија со најлошо работење кога станува збор за растот.

Во САД, претпочитаната мерка за инфлација на Федералните резерви падна на годишна стапка од 3% во октомври од 3,4% во септември. Се очекува Банката на федерални резерви да ја задржи основната стапка непроменета кога ќе се состане за две недели.