Инфлацијата во еврозоната падна на 6,9 отсто, но цените на храната и натаму растат


 

Инфлацијата во 20-те земји на ЕУ кои користат евро валута се забави на најниско ниво во една година, бидејќи цените на енергијата паднаа, но трошоците за храна сè уште се во пораст, што го задржа притисокот врз Европската централна банка дополнително да ги зголеми каматните стапки.

Потрошувачките цени во еврозоната скокнаа за 6,9% во март во однос на претходната година, што е намалување од 8,5% во февруари, според податоците објавени во петокот од агенцијата за статистика на Европската унија, Евростат.

Инфлацијата во еврозоната се намалува откако достигна врв од 10,6% во октомври, а најновата бројка е малку под она што го очекуваа повеќето економисти. Тоа одразува значителен пад во некои од поголемите економии на континентот, како Шпанија и Холандија, каде што инфлацијата се преполови во март.

Економистите гледаа подалеку од насловната бројка за да се фокусираат на таканаречената базична инфлација, која се зголеми на рекордни 5,7% од 5,6% претходниот месец. Базичната инфлација, која ги исклучува нестабилните цени на храната и енергијата, може да даде подобро чувство за тоа дали инфлацијата станува вкоренета во економијата на подолг рок.

Во еврозоната, цените на храната, алкохолот и тутунот пораснаа за болни 15,4%, побрзо од 15% во претходниот месец. Цените на енергијата паднаа за 0,9% – ненадејна промена на насоката по порастот со двоцифрени стапки во текот на минатата година. Падот се очекуваше откако трошоците за нафта и природен гас се зголемија во март 2022 година, кога Русија ја нападна Украина.

Војната значително ги зголеми цените на природниот гас поттикнувајќи ја вкупната инфлација. Последното читање покажува дека благата зима и напорите за складирање и набавка на гас од неруски извори се исплателе.