Индексите на азиските пазари во плус, кинеските инвеститори претпазливи, неделен раст на Волстрит


ЕЦБ соопшти дека ќе потроши 750 милијарди евра за купување на државен долг и приватни хартии од вредност пред крајот на 2020 година и е подготвена да стори повеќе доколку е потребно

Азиските индекси беа главно повисоки во понеделникот, при што инвеститорите во голема мера ја следеа реакцијата на пазарот на кинеските економски податоци.

Пазарите на континентална Кина беа измешани. Шангај композитот благо падна, а Шенжен компонента порасна за 0,33 отсто.

Индексот Ханг Сенг во Хонг Конг беше понизок за 0,28 отсто.

Австралискиот S&P/ASX 200 порасна за 0,57 отсто.

Јапонскиот Nikkei 225 порасна за 1,18 отсто, додека Topix додаде 0,55 отсто откако земјата објави раст на БДП.

Податоците за индустриското производство и продажбата на мало во Кина за јули ги пропуштија очекувањата.

Пазарите во Индија и Јужна Кореја се затворени поради празници.

Главните американски индекси беа на  т.н. мечкин пазар – со повеќе од 20 проценти од неодамнешните највисоки нивоа – во поголемиот дел од оваа година, при што S&P ја забележа својата најлоша прва половина од 1970 година. Меѓутоа, во јули акциите се зголемија, а имаше многу дебати на Вол Стрит дали е завршен периодот на мечкин пазар, пренесува регионалниот бизнис портал СЕЕбиз

Во петокот, S&P 500 ја објави својата четврта последователна позитивна недела – најдолгата неделна победничка серија од ноември 2021 година. Сепак, повеќето аналитичари се сомневаат дека позитивната серија од ова лето е одржлива на среден рок.