Илјадници Чеси излегоа на улиците, протестирајќи против НАТО и ЕУ


Неколку десетици илјади Чеси се собраа денеска во Прага на протест против владиното управување со енергетската криза и членството на земјата во НАТО и Европската унија.

Протестите на главниот плоштад во Прага на националниот празник беа организирани од екстремната десница и други екстремни политички групи како што се комунистите, а полицијата процени дека има десетици илјади луѓе, наспроти 70.000 на 3 септември.

Групата што го организираше настанот наречен „Чешка на прво место“, се противи на членството во ЕУ и НАТО и повикува земјата да биде воено неутрална.

Демонстрантите носеа натписи како „Завршете со комедијава“, а многумина држеа чешки знамиња, пренесува „Ројтерс“.

„Оваа влада им служи само на Брисел и НАТО“

„Оваа влада е античешка. Му служи само на Брисел, американската моќ и НАТО. Не се грижи за чешките граѓани“, рече 53-годишниот Павел Небел на протестот.

Протестите почнаа со чешката химна во изведба на екстремно десничарски пејач, по што говорите на критичарите на власта се менуваа на сцената.

„Владата има две должности – безбедност и економска благосостојба. Оваа влада не ги исполнува ниту едната ниту едната“, рече еден од говорниците.

Стотици луѓе се собраа и во други градови каде што можеа да го следат преносот во живо од Прага.

Високите цени на енергијата извршија притисок врз сите влади во Европа кои се занимаваат со ублажување на последиците од високите цени на енергијата.