И во Бугарија рекорд – 612 инфицирани за 24 часа

Во последните 24 часа во Бугарија се регистрирани 612 нови случаи на корона вирус, што е за 96 повеќе отколку во петокот. Во последните 24 часа се извршени 6.048 тестови за ПЦР, објави унифицираниот портал за информации на Министерството за здравство. Ова значи дека новорегистрираните случаи се 10,11 проценти од вкупниот број испитани.

Четврти ден по ред, земјата има негативно досие за нови случаи. Така, вкупниот број на потврдени случаи на Ковид-19 во Бугарија достигна 23.871, а активни се 7.271 од нив. Хоспитализирани во моментов се 1.131, од нив 58 се сместени на одделенија за интензивна нега. Во последните 24 часа починаа 7 лица. Од почетокот на епидемијата, вкупно 887 лица ја загубија битката со корона вирусот во Бугарија. Повеќето нови случаи за последниот ден се во Софија – 186, во Пловдив – 56, Благоевград – 54.