И Борисов се премисли, денот на Санстефанска Бугарија ќе остане државен празник


 

ГЕРБ нема да го поддржи предлогот за промена на датумот на националниот празник од 3 март на 24 мај. Ова беше разбрано од изјавата на лидерот на партијата Бојко Борисов во собранието. Тој додаде дека причината за промената на ставот е тоа што празниците во Бугарија „не треба да се напаѓаат“ бидејќи „3 март, 24 мај и обединувањето се многу светли празници за да станат место за расправии, раздор или политика“, кратко прокоментира Борисов.

Лидерот на ГЕРБ со својата изјава за првпат недвосмислено изјави дека неговата партија нема да застане зад оваа идеја, иако во претходниот парламентарен состав ГЕРБ предложи 24 мај да стане државен празник со измени на Законот за работни односи.

Во досегашните говори Борисов навестуваше дека не треба да се прави таква промена, нагласувајќи дека „имаме многу големи празници“. Незадоволството во ГЕРБ најверојатно е поради бучните реакции во јавноста поттикнати од Преродба, БСП и Има таков народ, а во последно време и од претседателот Румен Радев, кој го предводеше движењето за одбрана на Трети март. Тоа прерасна во иницијативен комитет кој собира потписи за референдум за тоа дали 3 март треба да остане национален празник.

Идејата за промена на државниот празник првично ја лансираше коалицијата Продолжуваме со промените – Демократска Бугарија, но потоа ја прифатија формациите кои ги поддржуваат уставните измени – ГЕРБ и ДПС. Но, поради реакциите во јавноста, од коалицијата навестија дека може да се откажат од предлогот за државниот празник доколку нема договор за него.