Хрватскиот БДП скокна за 4,3 отсто во последниот квартал од минатата година


Благодарение на растот на потрошувачката и инвестициите, хрватската економија порасна во четвртиот квартал од минатата година, 12-ти квартал по ред, за 4,3 отсто на годишна основа, додека во цела минатата година порасна за 2,8 отсто.

Државниот завод за статистика (ДЗС) во вторник ја објави првата проценка, според која бруто домашниот производ (БДП) во четвртиот квартал од минатата година реално пораснал за 4,3 отсто во однос на истиот период од претходната година.

Ова е побрз раст од третиот квартал од минатата година, кога БДП порасна за 2,8 отсто.

Растот во последниот квартал од минатата година е најбрзиот раст од третиот квартал на 2022 година, а воедно и 12-ти квартал по ред во кој економијата бележи раст.

Според сезонски прилагодените податоци, економијата пораснала за 4,3 отсто на годишна основа и 1,3 отсто на квартална основа во последниот квартал од минатата година.