Хрватската опозиција одби консултации со Пленковиќ

Хрватските парламентарни опозициски партии одбија да одговорат на денешните консултации со премиерот Андреј Пленковиќ, а владиниот портпарол Марко Милиќ рече дека нема да има нов повик.

Според загребската телевизија Н1, Милиќ рекол дека партиите биле поканети на консултации од почит кон нив, а не за да се приклучат на парламентарното мнозинство.

– Имавме мнозинство во понеделникот до 12 часот. Темата беше исклучиво разговор за нивниот став за предизвиците со кои се соочува Хрватска, рече Милиќ.

Тој ги повика лидерите на опозицијата на одговорност и додаде дека на новата Влада не и потребен консензус од целата опозиција за да гласа закони.