Хрватска повлекува чај од пазарот, има состојки кои се опасни за црниот дроб


Државниот инспекторат на Република Хрватска ги информираше потрошувачите за отповикување на наливниот чај Menta list, 80g, LOT број L 0647, датум на производство 23.10.2023 година, најдобро користен до 31.10.2025 година, поради зголемено количество на пиролизидински алкалоиди .

Производот не е во согласност со Регулативата 178/2002 за воспоставување на општите принципи и услови на законот за храна, основање на Европската агенција за безбедност на храна и воспоставување процедури во областите на безбедноста на храната.

Станува збор за чај од нане од Хрватска, произведен од Agristar d.o.o. од Вишњевац, а суровината, листовите нане, е набавена во Србија. Пиролизидинските алкалоиди се пронајдени во чајот. Како што предупредува RASFF, ризикот по здравјето може да биде сериозен.

Овие соединенија можат да бидат опасни за црниот дроб и белите дробови. Хрватската агенција за храна (ХАХ) наведува дека PA во високи дози може да доведат до откажување на црниот дроб.