Хрватска: Ова во иднина ќе биде задолжително за туристите

Хрватските медиуми пренесуваат кога ќе започне сезоната и какви мерки ќе треба да ги исполнат туристите.

Договори за епидемиолошки мерки за угостители, хотелиери и приватно сместување започнуваат во Хрватска оваа недела, така што туристичката сезона би можела барем делумно да започне на 1 јуни, пишува „Јутарњи лист“.

Угостителите, хотелиерите и претставниците на приватните здруженија за сместување ќе се договорат за епидемиолошки мерки на видео-состаноци со Министерството за туризам и Националниот штаб за цивилна заштита, со цел, како што рече соговорниците на списокот и релевантното министерство, туристичката сезона да започне, барем делумно, на 1 јуни.

Угостителите веќе предупредуваа дека нема да ги отворат ниту ресторани ниту барови и кафулиња на 11 мај ако овие услови се премногу строги, доколку треба да имаат големи празнини меѓу масите и да поставуваат плексиглас, затоа што само ќе им се зголемуваат загубите.

Затоа угостителите и туристичките работници од Хрватската комора на занаети и занаетчии побараа да им се дозволи да ги отворат своите внатрешни простори, по примерот на Австрија.

Весникот пишува дека најверојатно ќе започне само со отворање на објекти кои имаат тераси, како што е дефинирано со заклучокот на владата. Патем, отсега сите лица кои сакаат да влезат во Хрватска ќе треба да имаат потврда дека се тестирани за корона вирус, за што рече директорот на Клиниката за инфективни болести „Д-р Фран Михалјевиќ“ Алемка Маркотиќ, додавајќи дека тестот не смее да биде постар од 24 часа.

„Само со таа потврда ќе можат да влезат во земјата. Тоа е осигурување. Тестот е сигурен, но не е 100 проценти сигурен, затоа мора да бидеме внимателни“, рече Маркотиќ. Истото го потврди директорот на Хрватскиот институт за јавно здравје, Крунослав Чапак. „Одлучивме оддамна, тие што влегуваат мора да одат во самоизолација 14 дена, тогаш се покажа дека оние што работат во пограничното подрачје бараа да прекинат со самоизолацијата и тоа го практикувавме некое време. Но, тоа е комплицирано, затоа воведовме дека можат да дојдат на 72 часа. За продолжениот викенд малку повеќе од 2.000 луѓе влегоа во Хрватска. Сега сите ќе треба да имаат потврда дека се тестирани за вирусот и само со таков сертификат ќе можат да влезат во Хрватска“, соопшти Чапак. Министерот за здравство на Хрватска, Вили Берош, претходно изјави дека лицата кои влегле во Хрватска за време на продолжениот викенд оствариле контакти и со тоа придонеле за ширење на инфекцијата.