Хрватска на дното на листата по користење интернет во ЕУ

Повеќе од една петтина од хрватските граѓани, или 21 процент, никогаш не користеле интернет, што е алармантна бројка дадена од новите секторски анализи на загребскиот Економски институт, објави Јутарњи лист.

Степенот до кој Хрватска заостанува во однос на другите земји од ЕУ во користењето на Интернет е исто така индициран од Индексот за дигитална економија и општество на Европската комисија (ДЕСИ).

Најновиот извештај за Хрватска во Брисел предупредува дека 21 процент од населението во Хрватска никогаш не користело интернет во изминатата година, што ја става Хрватска на дното на листата на ЕУ, или 25-та меѓу земјите-членки на ЕУ, според весникот.

Тоа е скоро двојно повеќе од уделот на луѓе кои не користат интернет од просекот на ЕУ, во кој 11 проценти од граѓаните, или секој деветти жител, никогаш не користеле Интернет.

Интернетот помалку го користат во Хрватска отколку во остатокот на ЕУ и во бизнис заедницата.

„Хрватска заостанува во просекот на ЕУ и во користењето на социјалните медиуми за деловни цели, додека е-трговијата во Хрватска се уште е во повој, барем во споредба со развиените западни европски општества“, пишува Јутарњи.