Хрватска ја плаќа цената со Ковид-19 поради ноќните забави на Јадран

Бројот на туристите во Хрватска неочекувано достигна околу 60 отсто во однос на ланскиот: капачи во Риека

 

ЗАГРЕБ – Бројот на дневни случаи на Ковид-19 достигна врв во Хрватска во петокот, додека некои соседни земји ги заоструваат мерките за патување во Хрватска, кои можат да влијаат врз летниот туризам, кој досега има резултат подобар од очекуваниот во услови на пандемија.

„Денес забележавме 208 нови случаи. Просечната возраст на заразените е 31 година, бидејќи околу две третини се заразени во ноќните клубови и баровите што остануваат отворени преку полноќ“, рече главниот хрватски епидемиолог Крунослав Чапак на прес-конференција.

Досега Хрватска, земја со 4 милиони жители, има 6.258 случаи на корона вирусот и 163 смртни случаи.

Во петокот австриското Министерство за надворешни работи ги предупреди своите граѓани да не патуваат во Хрватска, поради можноста од инфекција со корона вирус. Министерството во петокот објави дека предупредувањето ќе важи од 17 август.

Австрија стравува дека враќањето на нејзините граѓани од одмор во Хрватска може да го зголеми ширењето на корона вирусот на нејзината територија. Голема промена на туристите ќе се случи овој викенд.

Во Австрија, во последните 24 часа се пријавени 282 нови случаи, а огромното мнозинство случаи се повратници од Балканот.

Претходно оваа недела Италија воведе задолжително тестирање на корона вирус за сите што влегуваат во Италија од Хрватска. Словенија исто така рече дека може да ги заостри ограничувањата за патниците од Хрватска кои сега треба да покажат негативен тест на Ковид-19 за да можат да ја посетат Словенија.

Неколку локализирани епидемии во Европа, како во Италија и Германија, се проследени со патници кои се враќале од патувањата во забавите на забави во Хрватска во изминатите неколку недели, особено на островот Паг.

Од овој викенд, Хрватска одлучи да побара баровите и ноќните клубови да се затворат после полноќ во период од 10 дена, во обид да се намали бројот на инфекции.

За време на пролетното заклучување, Хрватска забележа релативно мал број случаи на Ковид-19 и за време на повторното отворање на својата економија се промовираше како безбедна дестинација за туристите.

Земјата годинава очекуваше околу една третина од туристите кои ги посетуваат во однос на претходните летни сезони, но бројот на туристи во јули и август на многу места достигна дури 60 до 70 отсто од минатогодишните бројки. Патниците доаѓаа од земји како Германија, Австрија, Словенија и Полска. (Ројтерс)