Хрватска е меѓу земјите на ЕУ со најголем пад на индустриското производство

Во ноември 2020 година, Хрватска беше меѓу трите земји на ЕУ со најголем пад на индустриското производство на месечно ниво, додека во ЕУ и еврозоната, растот на производството малку се забрза, покажа во средата извештајот на Европскиот завод за статистика.

Во Европската унија со 27 земји, сезонското прилагодено индустриско производство се зголеми за 2,3 проценти во ноември во однос на претходниот месец, кога според ревидираните податоци на Евростат, тоa порасна за два проценти. Во еврозоната производството порасна за 2,5 проценти во однос на октомври кога беше во плус за 2,3 проценти.

Производството на капитални производи најмногу се зголеми во обете области, за 6,1 процент во ЕУ и за седум проценти во еврозоната. Енергетскиот сектор забележа најголем пад на производството, за 2,9 проценти во ЕУ и за 3,9 проценти во еврозоната.

Меѓу земјите на ЕУ чии податоци ги имаше на располагање Евростат, најголем раст на производството во ноември е забележан во Ирска, за дури 52,8 проценти, што е прелиминарен податок и може да биде поврзано со сезонско прилагодување, забележуваат статистичарите. Следат Грција и Данска со месечен раст од 6,3, односно 5,3 проценти.

Производството падна најмногу во Португалија, за 5,1 процент во споредба со октомври. Следува Белгија со пад на производството од 3,5 проценти. Во групата земји со најизразен пад на производството во ноември на месечно ниво, Евростат ја издвои Хрватска, која според сезонски прилагодените податоци бележи пад од 2,6 проценти во споредба со октомври кога порасна за 1,7 проценти. Падот во ноември е најголем од април кога производството потона за 7,8 проценти, бидејќи стапија во сила строгите мерки на затворање за да се запре ширењето на инфекцијата со коронавирус, пренесува СЕЕбиз.

Во споредба со ноември 2019 година, индустриското производство во ЕУ падна за 0,4 проценти во ноември минатата година, најмаалку за нешто повеќе од една година. Во октомври се намали за 2,9 проценти, според ревидираните податоци на Евростат.

Најмал пад за нешто повеќе од една година е забележан во ноември во индустриското производство во еврозоната, за 0,6 проценти во споредба со истиот месец од претходната година. Пад за 3,5 проценти во октомври, според ревидираните податоци на Евростат. Производството на енергија падна најмногу во двете области на годишно ниво, за 5,3 проценти во ЕУ и за пет проценти во еврозоната. Производството на меѓупроизводи се зголеми најмногу во ЕУ и еврозоната, со 1,7, односно 1,1 процент.

Девет земји на ЕУ забележаа годишен раст на индустриското производство во ноември, според податоците на Евростат. Во октомври, производството се зголеми на годишно ниво во 11 од нив.

Многу влади повторно воведоа мерки за затворање во ноември за да се спречи новиот бран на пандемијата на коронавирусите. Меѓу земјите чии податоци беа достапни за Евростат, производството во Ирска скокна најмногу во ноември 2020 година на годишно ниво, за дури 40,8 проценти, според првичните проценки на Евростат. Грција и Полска следат со раст на производството од 8,8, односно 2,9 проценти.

Најголем пад на производството е забележано во Белгија и Франција, со 5,0, односно 4,9 проценти. Следува Италија со пад на производството од 4,2 проценти во споредба со ноември 2019 година. Во Хрватска, индустриското производство падна за 1,7 проценти на годишно ниво во ноември минатата година. Во октомври порасна за 2,2 проценти, според извештајот на Евростат.